Înşelătorie în universităţi cu banii studenţilor
- Marian Păv ăla şc
- 9 noiembrie 2012, 23:40
Facultăţile obligă studenţii să plătească taxe abuzive şi cursuri pe care nu le primesc, susţin comisarii ANPC. Cine refuză riscă să fi e exmatriculat
Începutul de an universitar s-a lăsat şi cu un control neobişnuit pentru centrele academice din România. Comisarii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au luat la bani mărunţi 118 universităţi. Ţinta lor: contractele pe care le încheie centrele universitare cu studenţii. "Controlul naţional a pornit în urma unor reclamaţii ale studenţilor din întreaga ţară care sesizau anumite neajunsuri. Au fost verificate atât universităţi de stat, cât şi cele particulare", a precizat Monica Pretorian, purtător de cuvânt al ANPC. Controlul a depistat zeci de mişmaşuri prin care Senatul centrelor academice bagă abuziv mâna în buzunar, studenţilor şi părinţilor care îi întreţin.
- MAI MERGI LA FACULTATE? Diploma contează tot mai puţin. Creşte numărul chelnerilor cu studii superioare
Spre exemplu, universităţile din Iaşi îşi arogă dreptul de a modifica când vor taxele. În Mehedinţi, tinerilor li se prezintă o taxă, iar în contract este alta mai mare; în Vrancea din contracte lipsesc date referitoare la taxele de reexaminare, de reînscriere, de refacere a lucrărilor şi penalităţile. În centrele academice din Cluj şi Satu-Mare, cursantului nu i se mai returnează taxa în cazul în care se retrage. Aceeaşi problemă a fost înregistrată şi în facultăţile din Bucureşti. În Galaţi, ANPC reclamă faptul că studenţilor li se promite că se asigură, fără plăţi adiţionale, suportul de curs aferent fiecarei discipline în format clasic şi electronic, fără a preciza însă şi un termen limită. Oficialii din Universitatea "Dunărea de Jos" se apără: "Nu a primit nimeni niciun avertisment, nu a fost întocmit proces-verbal. Le asigurăm studenţilor de la ID si IFR aceste suporturi de curs până la începutul sesiunii de examene", ni s-a transmis de la Biroul de presă al universităţii.
- IEFTINE şi BUNE. TOP universităţi de PRESTIGIU din Europa care nu te ARD la buzunar
Pentru abaterile constatate s-au aplicat 17 amenzi în valoare de 50.000 lei şi 39 de avertismente. Tinerilor li se promit gratuit cursurile, dar nu se precizează şi dacă le vor primi sau nu până la sfârşitul anului academic "Controlul naţional din universităţile private şi de stat a pornit în urma sesizărilor primite de la studenţi". MONICA PRETORIAN, ANPC 118 centre academice au fost controlate de "Protecţia Consumatorului", fiind acordate amenzi în valoare de 50.000 de lei
- La ce sunt ROMÂNII cei MAI BUNI din LUME? Povestea olimpicilor care "citesc" în STELE
"Semnalăm de mult timp astfel de practici" Concluziile celor de la Protecţia Consumatorului sunt confirmate şi de studenţi. "Rezultatul controlului ANPC nu este o surpriză pentru mine. Noi semnalăm de mult timp astfel de practici pentru că primim multe plângeri de la membrii noştri. În multe universităţi sunt taxe ilegale care continuă să fie cerute. Taxa pentru adeverinţă, pentru foaia matricolă şi pentru eliberarea diplomei sunt astfel de plăţi care sunt în afara legislaţiei aprobate de curând în învăţământul superior. Să nu uităm de taxele de bibliotecă percepute sau de faptul că multe dări nu lesunt precizate clar studenţilor", a punctat şi Mihai Dragoş, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România. CITIŢI ŞI:
- Dezastrul de la Bacalaureat s-a "AUZIT" tocmai până în Marea Britanie. CE MĂSURI vor lua universităţile de top
- Limba română va fi predată la prestigioasa universitate Oxford