Autoritățile germane au aprobat în ultimele zeci de proiecte climatice. Prin intermediul acestora, companiile au primite credite de carbon. O investigație recentă a scos la iveală numeroase nereguli legate de aceste proiecte.
Credite de carbon, tranzacții de miliarde
Analiza făcută de DW și ZDF a arată că aceste proiecte ar fi false și ar face parte dintr-o înșelătorie mare de credite de carbon.
Conform sursei, Stefan Schreiber a decis să investească într-un proiect de reducere a emisiilor de carbon cu o companie chineză.
Acesta a fost convins că are de-a face cu un partener de afaceri de încredere.
„Au făcut o impresie foarte profesională: felul în care s-au prezentat, felul în care au comunicat”, a spus el.
DW l-a întâlnit pe Schreiber într-o sală de ședințe de la fabrica companiei sale din Schwedt, un oraș de lângă Berlin.
Schreiber este membru al consiliului de administrație al Verbio, un producător german de biocombustibili care comercializează și certificate de carbon.
Riscuri pe piață
În esență, creditele de carbon sunt generate prin proiecte? care au ca sau eliminare emisiilor de gaze cu efect de seră. Pentru a-și îndeplini obiectivele climatice, companiile pot fie să reducă emisiile din propria producție sau activități, fie să cumpere aceste credite de la alții.
Aceste credite de carbon pot fi apoi revândute altor companii.
În 2023, Verbio a achiziționat drepturile la credite de carbon dintr-un câmp petrolier din China. Ulterior, proiectul de a fost aprobat de către autoritățile germane.
Conducerea Verbio a semnat un contract în acest sens, urmând să transfere banii pentru creditele de carbon. Pasul următor implica revânzarea creditelor pe piața germană de carbon.
Investiția a inclus consultarea sutelor de rapoarte de audit, precum și compararea unor imagini din satelit. De asemenea, opiniile celor din industrie au fost analizate.
Complot criminal
Conform sursei, în spatele acestui proiect ar fi „un complot criminal care a generat credite de carbon în valoare de aproximativ 1 miliard EUR (1,05 miliarde USD) de la implementarea sa în 2020 și până la închiderea sa în acest an”.
De asemenea, datele arată că autoritățile germane au aprobat proiectele companiilor din China, deși nu au fost îndeplinite cerințele legale. Concret, aceste companii aveau obligația să îndeplinească schema creată pentru industria combustibililor fosili.
În timp ce proiectele puteau fi înființate în aproape orice țară din lume, creditele de carbon au fost emise de Agenția Germană de Mediu, arată sursa.
„Am descoperit că mulți dintre jucătorii mari din industrie au investit în credite, inclusiv Shell , Exxon, Total și BP. Dar Schreiber de la Verbio a fost singurul investitor dispus să vorbească cu noi”, mai spun cei care au realizat investigația.
Proiectul de la care Schreiber a achiziționat credite trebuia să economisească peste 120.000 de tone de carbon prin colectarea gazelor dintr-un site de extracție a petrolului din regiunea Xinjiang din China. În caz contrar, gazul ar fi fost eliberat în atmosferă sau ar fi ars, ambele contribuind major la încălzirea globală.
De aceea, extracția — și nu doar consumul — de combustibili fosili este o sursă majoră de emisii de carbon.