Înscriere la grădiniță și creșă 2024. Ministerul Educației a anunțat când încep înscrierile la creșe și grădinițe și în serviciile complementare de educație timpurie pentru acest an. Calendarul final de înscriere în clasa pregătitoare a fost publicat în Monitorul Oficial.
Potrivit Ministerului Educației, sistemul naţional de învăţământ preuniversitar cuprinde educaţia timpurie (0-6 ani), formată din nivelul antepreşcolar (0-3 ani) şi învăţământul preşcolar (3 – 6 ani), ambele incluzând grupa mică, grupa mijlocie şi grupa mare.
Înscriere la grădiniță și creșă 2024. Părinții pot scrie trei opțiuni în cererea tip
Ordinul privind înscrierea la creșă, grădiniță sau în ludoteci a fost publicat în Monitorul Oficial, luni, 25 martie. De asemenea, a fost publicat și Calendarul înscrierilor.
Pe cererea tip, părinții pot alege 3 creșe sau grădinițe, dar nu au voie să depună cereri la mai multe creșe, potrivit metodologiei.
Dacă au mai multe opțiuni, părinți pot nota cel mult trei pe o singură cerere pe care o depune fie la sediul unei unități de învățământ, fie prin email sau poștă.
Înscrierile încep pe 27 mai, potrivit calendarului
Așadar, prima etapă, cea a reînscrierilor pentru copiii care au mai fost înscriși, va avea loc în perioada 20 şi 24 mai. Pentru copiii care nu au mai fost la creșă sau grădiniță, prima etapă de înscriere pe baza celor trei opţiuni exprimate de părinţi are loc între 27 mai şi 14 iunie.
Iar pe data de 14 iunie, se vor afişa listele copiilor înscrişi şi locurile libere după prima etapă de înscriere. Cea de-a doua etapă de înscriere are loc între 17 iunie şi 5 iulie. Pe 5 iulie, sunt anunţate listele copiilor înscrişi şi locurile rămase libere.
În cazul în care SIIIR semnalează că pentru copilul respectiv a mai fost depusă o cerere de înscriere la altă unitate de învățământ, înscrisă în baza de date, întrucât a fost validată, dosarul de înscriere nu este acceptat și rămâne valabilă opțiunea deja asumată pentru acea unitate de învățământ.
Înscriere grădiniță și creșă 2024. Obligațiile instituțiilor de învățământ
Toate unitățile de învățământ în care urmează să se desfășoare activități cu copiii antepreșcolari și preșcolari în următorul an școlar au obligația de a oferi informații referitoare la procedura de înscriere a copiilor, pe site-ul propriu. Dacă nu au site, informațiile se găsesc la avizierul unității de învățământ sau pe site-ul Inspectoratului școlar județean.
Pentru cererile-tip de înscriere transmise prin e-mail sau prin poștă, cu confirmare de primire, validarea cererii-tip se va face la unitatea de învățământ la care părintele/reprezentantul legal a transmis cererea.
Pentru a se evita aglomerația, unitățile de învățământ asigură inclusiv posibilitatea de programare telefonică a părinților/reprezentanților legali pentru completarea și/sau validarea cererilor-tip de înscriere.
Cum se procedează în cazul copiilor cu cerințe educaționale speciale
În situația în care unitatea de învățământ are și ludotecă, și un părinte nu a prins loc sau nu a înscris copilul nici la creșă, nici la grădiniță, îl poate înscrie la grădinița comunitară amenajată.
În situația în care comisia de înscriere din unitatea de învățământ identifică erori sau neclarități în completarea cererii-tip sau în documentele depuse/transmise, părinții vor fi contactați de către comisia de înscriere în unitatea de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar în vederea remedierii acestora, iar procesul de validare se reia, cu încadrarea în termenele prevăzute de Calendarul de înscriere.
Copiii cu cerințe educaționale speciale pot fi înscriși în unitățile de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar de masă. Înscrierea se face direct la unitatea de învățământ special, cu documentele prevăzute de prezenta metodologie, la care se adaugă documentul care atestă orientarea către învățământul special, informează edupedu.ro.