Înscrierea la creșe și grădinițe. Ghid complet pentru părinți

Înscrierea la creșe și grădinițe. Ghid complet pentru părinți Sursa foto: Pixabay

Ministerul Educației a publicat un ghid ce oferă răspunsuri la întrebările frecvente despre procesul de înscriere la creșe și grădinițe. Ghidul abordează subiecte precum categoriile de copii eligibili pentru înscriere, procedura de depunere a documentelor, precum și actele necesare pentru înregistrare.

Ligia Deca a precizat că în timpul perioadei de înscriere, fiecare Inspectorat Școlar va furniza un număr de telefon verde, la care părinții pot suna pentru a obține informațiile necesare despre înscriere la creșe și grădinițe.

Detaliile despre numărul de telefon verde și programul de funcționare vor fi comunicate în avans de către fiecare Inspectorat Școlar.

Înscriere la creșe și grădinițe. Clarificări pentru părinți

Conform documentului elaborat de experții Ministerului Educației, în grupele de nivel antepreșcolar pot fi înscriși copiii cu vârste cuprinse între trei luni și trei ani, în conformitate cu planul de școlarizare aprobat.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cadrul grupelor de nivel preșcolar, sunt acceptați copiii cu vârste cuprinse între trei și șase ani.

Numărul de locuri disponibile, stabilit prin cifra de școlarizare, asigură, în principal, cuprinderea întregii generații de copii de patru ani în grupa mijlocie și a celor de cinci ani în grupa mare din învățământul preșcolar.

Părintele sau reprezentantul legal al copilului poate alege să îl înscrie în orice unitate de învățământ cu personalitate juridică care oferă grupe de nivel antepreșcolar sau preșcolar, în cazul în care există locuri disponibile după finalizarea etapei de reînscriere.

Calendar înscrieri

Sursa foto: Ministerul Educației/ Facebook

Calendar înscrieri

Sursa foto: Ministerul Educației/ Facebook

Care sunt etapele de înscriere

În prima fază de înscriere la creșe și grădinițe, în care sunt colectate și procesate cererile de înscriere și documentele furnizate de părinți sau reprezentanții legali, procesul cuprinde trei etape distincte, după cum urmează:

Faza I: se evaluează cererile-tip de înscriere de la unitățile de învățământ exprimate ca primă opțiune și se generează lista cererilor respinse;

Faza a II-a: se evaluează cererile-tip de înscriere respinse în Faza I, de la unitățile de învățământ exprimate ca a doua opțiune și se generează lista cererilor respinse; Cererile-tip de înscriere respinse în Faza I și dosarele corespunzătoare se transmit în copie, prin orice mijloc care permite confirmarea primirii, de la unitatea de învățământ exprimată ca primă opțiune la unitatea de învățământ exprimată ca a doua opțiune;

Faza a III-a: se evaluează cererile-tip de înscriere respinse în Faza a II-a, de la unitățile de învățământ exprimate ca a treia opțiune și se generează lista cererilor respinse care pot intra, la solicitarea părinților, pe baza unei noi cereri, în evaluare în a doua etapă a înscrierilor, pe locurile rămase libere; Cererile-tip de înscriere respinse în Faza a II-a și dosarele corespunzătoare se transmit în copie, prin orice mijloc care permite confirmarea primirii, de la unitatea de învățământ exprimată ca a doua opțiune la unitatea de învățământ exprimată ca a  treia opțiune.

Părinții au posibilitatea să ridice dosarele respinse de la unitatea de învățământ la care le-au depus în termen de cinci zile lucrătoare de la data publicării rezultatelor finale ale etapei.

Creșă. foto: pixnio.com

Creșă. Sursa foto: pixnio.com

Înscriere la creșe și grădinițe. Ce se întâmplă cu cei care nu au prins loc

Etapa a doua se concentrează pe înscrierea copiilor respinși în etapa anterioară, pe baza locurilor disponibile.

În această fază, se colectează și se evaluează noile cereri de înscriere, care includ alte trei opțiuni, alături de documentele furnizate de părinți sau reprezentanții legali, folosind Sistemul Informatic Integrat pentru Învățământul din România (SIIIR) și aplicând criteriile de selecție.

Similar cu activitățile desfășurate în prima etapă, această fază cuprinde trei etape distincte:

Faza I: se evaluează cererile-tip de înscriere de la unitățile de învățământ exprimate ca primă opțiune și se generează lista cererilor respinse;

Faza a II-a: se evaluează cererile-tip de înscriere respinse în Faza I, de la unitățile de învățământ exprimate ca a doua opțiune și se generează lista cererilor respinse. Cererile-tip de înscriere respinse în Faza I și dosarele corespunzătoare se transmit în copie, prin orice mijloc care permite confirmarea primirii, de la unitatea de învățământ exprimată ca primă opțiune la unitatea de învățământ exprimată ca a doua opțiune;

Faza a III-a: se evaluează cererile-tip de înscriere respinse în Faza a II-a, de la unitățile de învățământ exprimate ca a treia opțiune și se generează lista cererilor respinse care pot intra în evaluare, pe locurile rămase libere, în etapa de ajustări, la solicitarea părinților/reprezentanților legali. Cererile-tip de înscriere respinse în Faza a II-a și dosarele corespunzătoare se transmit în copie, prin orice mijloc care permite confirmarea primirii, de la unitatea de învățământ exprimată ca a doua opțiune la unitatea de învățământ exprimată ca a  treia opțiune, potrivit ghidului transmis de Ministerul Educației.