Inovație în România. Va fi inaugurat primul laborator pentru carne hibridă

Carne. Sursa foto: Dreamstime.com

Facultatea de Inginerie Alimentară a Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, împreună cu The Family Butchers, va deschide „Laboratorul Consumatorului”, dedicat dezvoltării de produse din carne hibridă.

Inițiativa este inclusă în cadrul proiectului EIT Food RIS Consumer Engagement Labs 2024, destinat îmbunătățirii legăturii dintre consumatori și industria alimentară.

Laboratorul Consumatorului va fi un spațiu inovativ creat pentru a sprijini colaborarea între cercetători, antreprenori și consumatori.

Primul laborator de carne hibridă își deschide porțile

Obiectivul laboratorului este de a implica consumatorii în mod direct în procesul de dezvoltare a produselor din carne hibridă, facilitând astfel colectarea de feedback și sugestii din partea celor care vor utiliza aceste produse.

Specialiștii din echipa de implementare a proiectului afirmă că, prin intermediul laboratorului, își propun să răspundă cerințelor și preferințelor consumatorilor în ceea ce privește produsele din carne hibridă, promovând totodată principii de durabilitate și inovație în industria alimentară.

Colaborarea cu The Family Butchers SRL este considerată esențială pentru a transforma ideile generate în cadrul laboratorului în produse concrete, care să aducă valoare consumatorilor.

Laborator. Sursa foto: Michal Jarmoluk/ Pixabay

Produsele includ carne, dar și ingrediente vegetale

Produsele din carne hibrid combină carne cu ingrediente vegetale, precum leguminoase (precum mazărea, năutul, lintea și lupinul), proteine vegetale, ciuperci sau semințe.

Aceste produse conțin o cantitate mai redusă de carne, grăsimi și colesterol, dar sunt bogate în proteine comparativ cu produsele tradiționale.

De asemenea, ele oferă fibre dietetice și compuși bioactivi, care sunt extrem de valoroși în orice dietă și nu se regăsesc în carne.

Legume. Sursa foto: Pixabay

Cercetătorii de la Facultatea de Inginerie Alimentară a Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara au anunțat că Proiectul EIT Food RIS vizează promovarea unei economii alimentare inovatoare și sustenabile, prin implicarea activă a consumatorilor în procesul de dezvoltare a produselor.

Laboratorul Consumatorului nu are ca scop doar crearea de produse alimentare inovatoare, ci și educarea consumatorilor despre avantajele consumului de carne hibrid și despre sustenabilitatea acestui tip de producție, potrivit Ziua de Vest.