Un sfert dintre managerii de companii străine cu activităţi în România şi care au departamente de cercetare cred că guvernul nu susţine inovaţia în mediul privat, se arată într-un studiu întocmit de Economist Intelligence Unit şi producătorul de software Oracle.
În rândul managerilor de companii autohtone, nemulţumirea este şi mai mare - 59% cred că guvernul nu susţine deloc cercetarea în mediul privat. „Pachetele de stimulente fiscale care să susţină companiile care au departamente de cercetare şi inovaţie sunt infime în România“, a declarat Paul Lewis, Managing Editor la Economist Intelligence Unit. Strategia Naţională în inovare şi dezvoltare pe perioada 2007-2010 prevede reduceri fiscale pentru companiile private numai dacă acestea sunt implicate în proiecte de cercetare în parteneriat cu institute de cercetare sau universităţi autohtone.
România are un Plan Naţional de Dezvoltare, pentru care este alocat 1% din produsul intern brut (PIB) până în 2011. La un moment dat, guvernul român a aşezat pe lista priorităţilor şi crearea unui Fond Naţional care să investească în cercetare şi inovare, însă până acum s-a făcut foarte puţin în acest sens, se mai arată în raport.
În perioada 2003-2007, România a ocupat locul 53 în lume la capitolul inovaţie, cu circa 0,43 de patente de produse la un milion de locuitori. Bulgarii stau mai bine decât noi. Ocupă locul 41, cu 1 patent la un milion de locuitori.
Compania Oracle a lansat ieri la Bucureşti programul Innovate, prin care îi ajută pe tinerii întreprinzători români din domeniul IT să-şi transforme ideile de afaceri în companii.