Înmormântarea Regelui Mihai. Prima procesiune cu afet de tun din ultimii 52 de ani

Înmormântarea Regelui Mihai. Prima procesiune cu afet de tun din ultimii 52 de ani

Anunţul că Prinţul Charles va participa la funerariile Regelui Mihai a fost făcut, ieri, de Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhie Române. Tot în week-end, Casa Regală a anunţat câteva modificări la programul funeraliilor, cele mai importante fiind acelea că trupul neînsufleţit al fostului suveran va fi tranportat cu trenul regal de la Bucureşti la Curtea de Argeş şi că sicriul va fi dus de la Palatul Regal la Patriarhie pe un afet de tun

Prima confirmare de participare la funeraliile fostului Rege Mihai a unui reprezentant important al unei dinastii europene a venit ieri. Prinţul Charles va participa la funerariile care vor avea loc la sfârşitul acestei săptămâni. Anunţul a fost făcut de către Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt la Patriarhiei Române. Prinţul Charles este rudă de sânge cu familia regală a României, Regele Mihai fiind văr de gradul doi cu mama prinţului, Regina Elisabeta a Marii Britanii. De altfel, legătura puternică dintre cele două familii a fost demonstrată în mai multe rânduri. În urmă cu 20 de ani, în noiembrie 1997, Regele Mihai şi Regina Ana au fost invitaţi la sărbărirea a 50 de ani de căsătorie a Reginei Elisabeta, fiind printre puţinele cupluri regale care au locuit la Palatul Buckingam pe perioada evenimentului. De altfel, la nunta Reginei Elisabeta din 1947, Regele Mihai a cunoscut-o pe viitoarea sa soţie, Ana de Bourbon Parma.

Prințul Charles a vizitat România în primăvara acestiu an. FOTO: EVZ

Prinţul Charles, peste 1.200 de proiecte susţinute în România

Prinţul Charles este prinţul moştenitor al tronului Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi a devenit un susţinător al patrimoniului cultural al României încă de la începutul anilor 2000, când a început să viziteze foarte des ţara noastră. Prin Fundaţia Prinţul Wales România el susţine conservarea patrimoniului cultural, agricultura, dezvoltarea sustenabilă şi revitalizarea meşteşugurilor vechi. În ultimii 17 ani, Prinţul Charles a susţinut peste 1200 de proiecte în România, reuşind revitalizarea a 49 de sate medievale din Ardeal. El deţine şi două proprietăţi în ţara noastră, o casă ţărănească în satul braşovean Viscri şi un teren în Valea Zălanului, judeţul Covasna.

Modificări anunțate de Casa Regală

Casa Regală a anunţat în week-endul care a trecut şi câteva modificări la programului funerariilor. Prima modificare se referă la modul cum se va face transferul trupului neînsufleţit al fostului suveran de la Palatul Regal la Patriarhia Română. „La ora 11.15 (sâmbătă, 16 decembrie-n.r.), sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operațional”. Transportul sicriului pe un afet de tun este un eveniment unic în ultima jumătate de secol. Ultima oară când România s-a întâlnit cu o astfel de procesiune a fost în martie 1965, la înmormântarea liderului communist Gheorghe Gheorghiu Dej. A doua modificare se referă la modul cum trupul neînsufleţit al fostului suveran va fi transportat la Curtea de Argeş, unde va fi înmormântat. „Sicriul cu corpul neînsuflețit al Majestății Sale Defuncte va fi transportat cu Trenul Regal, de la Bucureşti la Curtea de Argeş. Vor călători în Trenul Regal Custodele Coroanei și membrii Familiei Regale a României.”, a transmis Casa Regală.