Înmormântare discretă pentru Nicu Covaci. Apropiații artistului nu vor ceremonie publică

Înmormântare discretă pentru Nicu Covaci. Apropiații artistului nu vor ceremonie publică Nicu Covaci Sursa foto: Facebook / Ministerul Culturii

Timișoara. Nicu Covaci va fi înmormântat într-un cadru privat, discret, fără participarea presei ori a publicului. Apropiații artistului au anunțat că fanii care doresc să-și ia rămas bun o pot face la sediul Filarmonicii din Timișoara.

Trupul neînsufleţit al liderului trupei Phoenix va fi depus la sediul Filarmonicei, la începutul săptămânii viitoare. Decizia a fost luată deoarece este așteptată partenera de viață a artistului, din Germania.

Înmormântare discretă pentru Nicu Covaci

Liderul trupei Phoenix a murit vineri seara, în Spitalul Județean din Timișoara, unde se afla internat, la vârsta de 77 de ani. El a suferit de un cancer cerebral, iar starea sănătății sale s-a degradat foarte mult în ultima perioadă. Nicu Covaci urmează să fie înmormântat în Cimitirul Eroiilor, cu onoruri militare. Ceremonia religioasă va fi oficiată de Mitropolitul Banatului.

În acest context familia și apropiații artistului au luat decizia ca înmormântarea să fie într-un cadru restrâns, discret. Astfel publicul și presa nu vor avea acces la ceremonia religioasă. Cei care l-au apreciat și l-au iubit vor putea să-și ia rămas bun de la artist la sediul Filarmonicii de Stat. Acolo va fi organizată și o ceremonie de adio pentru Nicu Covaci.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ceremonia de Adio a lui Nicu se va desfăşura acasă, în Timişoara, la Filarmonica de Stat. Vă puteţi lua rămas bun, Marţi între orele 11,00 - 20,00 şi Miercuri între orele 9,00 - 17,00. Ceremonia de înhumare este privată. Ne vedem acolo! Formaţia Phoenix”, au transmis membrii trupei pe pagina de Facebook Phoenix Transsylvania.

Moni Bordeianu, solist

Nicu Covaci și Moni Bordeianu, primul solist al trupei Phoenix. Sursa Foto: Facebook/Nicu Covaci

Expoziție dedicată artistului la Casa de Cultură

Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a anunţat că o expoziție dedicată lui Nicu Covaci va fi deschisă la Casa de Cultură. Aici vor fi prezentate imagini din viața artistului și va fi deschisă o carte de condoleanțe. Vizitatorii vor avea, astfel, ocazia să transmită câteva gânduri pentru cel care a fost.

Expoziția va fi deschisă o perioadă mai lungă de timp, a precizat Dominic Fritz, pentru a permite unui număr cât mai mare de oameni să-i treacă pragul.

„La Casa de Cultură organizăm o expoziţie foto dedicată lui Nicu Covaci şi deschidem o carte de condoleanţe - iar această acţiune va fi pe o perioadă mai lungă, pentru a permite cât mai multor oameni care l-au iubit şi admirat să lase câteva gânduri în memoria lui Nicu Covaci”, a anunţat Fritz.

Nicu Covaci, liderul formaţiei Phoenix a fost cetăţean de onoare al oraşului Timişoara.

Trupa Phoenix

Trupa Phoenix Sursa foto. Wikipedia

Nicu Covaci un mare artist

Liderul fondator al trupei Phoenix, s-a născut la 19 aprilie 1947, în Timişoara. Nicu Covaci este cunoscut atât ca muzician, compozitor și chitarist, dar și ca pictor și grafician. El a studiat, încă din copilărie, mai multe instrumente, între care pianul și acordeonul. A învățat să cânte la muzicuță și a luat lecții de chitară.

A înființat trupa Phoenix, în anul 1962 la Timișoara. Formația este considerată o deschizătoare de drumuri în muzica românească din cea de-a doua jumătate a secolului XX. Artiștii au abordat numeroase subgenuri ale rock-ului, de la beat, spre rock psihedelic și hard rock. În anii 1970, trupa a înregistrat un succes uriaș, mai ales că a abordat un stil nou, numit etno-rock, inspirat din folclor.

În 1976, Nicu Covaci a emigrat legal în Olanda în urma unei căsătorii fictive. A revenit în țară și a reușit să-și scoată și colegii, clandestin, din lagărul comunist. În noaptea de 1 spre 2 iunie 1977, membrii trupei au decis să fugă din România, ascunși în boxe, într-un camion, prin Iugoslavia.

Au părăsit țara pe la Porțile de Fier, prin vamă, după mai multe ore, în timpul cărora camionul a fost percheziționat de grăniceri. Aceștia, însă, nu au dat dovadă de prea mult zel, fiind mituiți cu bani și discuri de muzică, așa cum avea să povesteacă chiar Nicu Covaci.