Injectie cu petrol ex-sovietic

Injectie cu petrol ex-sovietic

Piata autohtona a petrolului poate avea un nou jucator: compania Socar din Azerbaidjan.

Hamza Karimov, director al reprezentantei in Romania, a anuntat ieri ca Socar vrea sa distribuie direct petrol pe piata noastra, si nu prin intermediari, cum facea pana acum (un exemplu fiind OMV). „Pe piata este loc suficient pentru noi jucatori, iar in urmatorii ani importul de petrol si produse petroliere va creste de trei ori din cauza consumului intern”, spune Karimov.

Romania extrage pe an aproximativ 6 milioane tone titei si consuma dublu, iar companii precum MOL sau Lukoil importa titei din tara de origine, asa cum va face si Socar, spune directorul. Reprezentantul companiei azere afirma ca „Socar se gandeste la orice posibilitate de investitie, inclusiv la deschiderea de benzinarii in Romania”.

Tara noastra este culoarul investitiilor Socar spre Europa, a spus Karimov, amintind ca atractia tarii noastre o reprezinta iesirea la Marea Neagra. In portul turcesc Ceyhan, Socar va construi o rafinarie cu o capacitate de 10 milioane tone, dupa ce a achizitionat un terminal petrolier in Georgia cu o capacitate de stocare de 30 milioane tone.

Socar se leapada de Gazprom „Colaborarea cu Romania este excelenta inca de la inceputurile exploatarilor de titei, iar toate zacamintele noastre au utilaje romanesti”, spune Karimov, amintind de statuia lui Enescu de la Baku si de faptul ca Romania a fost a doua tara care a recunoscut independenta Azerbaidjanului.

Karimov spune ca Azerbaidjanul nu depinde de resursele rusesti,  si ca tendinta este de orientare catre Europa. „Am importat de la Gazprom, pana in acest an, 4-5 miliarde metri cubi de gaz anual, dar acum vom folosi titeiul propriu pentru producerea energiei”, afirma Karimov, amintind ca tara sa are un zacamant de gaze de peste 1,5 trilioane metri cubi.

STRATEGIE

Cresc redeventele pentru buget Statul a incasat anul trecut din redeventele petroliere 782,9 milioane lei, dupa aplicarea cotei de 2% din valoarea productiei, spune Bogdan Gabudeanu, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale. „Pentru 2008 vrem dublarea redeventelor si cresterea taxelor de 3-4 ori pentru ca sunt foarte mici si speram ca proiectul de lege sa fie aprobat de guvern la sfarsitul lunii”, spune Gabudeanu.

Ne puteți urmări și pe Google News