Inițiativă legislativă pentru confiscarea marilor averi ilegale. Care va fi procedura

Inițiativă legislativă pentru confiscarea marilor averi ilegale. Care va fi procedura Ritualurile secrete ale milionarilor. Cum să te îmbogățești rapid. Sursa foto: Dreamstime.com

Marile averi dobândite de la începutul anului 2012 ar putea fi controlate de un organism special, un departament ce va acționa în cadrul Direcțiilor Regionale Antifraudă Fiscală din Ministerul Finanțelor. Pentru aceasta este nevoie ca o inițiativă cetățenească, publicată recent în Monitorul Oficial, să fie transformată în lege. Un astfel de act normativ ar permite confiscarea marilor averi care nu pot fi justificate din venituri legale.

Inițiativa cetățenească urmărește adoptarea unei legi care să permită recuperarea mai facilă, la bugetul de stat, a marilor averi care nu pot fi justificate prin venituri legale. Pentru a deveni lege, această propunere trebuie să fie semnată de un număr de 100.000 de cetățeni cu drept de vot, așa cum prevede Constituția României.

Semnatarii trebuie să provină din cel puțin 25% din județele țării. În fiecare dintre acestea, dar și din municipiul Bucureşti, trebuie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături.

După strângerea semnăturilor necesare, inițiativa legislativă este înregistrată la Parlament și apoi i se verifică constituționalitatea la CCR. După ce se dă decizia Curții, parlamentarii sunt obligați să introducă inițiativa cetățenească în procedura obișnuită de legiferare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiectul va fi dezbătut și votat pe rând la Senat și la Camera Deputaților și va ajunge să se aplice doar după ce e adoptat și promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Comisiile de verificare vor fi înființate la nivelul direcțiilor regionale antifraudă

Dacă va ajunge lege, prin aceste reglementări vor fi înființate la nivelul Direcțiilor Regionale Antifraudă Fiscală, departamente de verificare a marilor averi. Controalele se vor face în baza unor sesizări primite de la cetățeni, de la instituții specializate sau chiar din oficiu.

Condiția impusă este ca denunțurile cetățenilor să fie semnate, iar rezultatul acțiunii prealabile se va face printr-o decizie de admitere sau respingere a sesizării. Dacă decizia va fi de admitere, sesizarea va fi înaintată unei comisii de verificare a modului de dobândire a marilor averi.

Președintele comisiei de verificare va dispune, în cel mult 30 de zile de la primirea sesizării, citarea persoanei care a făcut sesizarea și, respectiv, a persoanei a cărei avere este supusă verificării. Persoana a cărei avere va fi supusă verificării va da o declarație pe propria răspundere privind veniturile realizate, bunurile dobândite, dar și bunurile înstrăinate începând cu 1 ianuarie 2012, sub orice titlu.

În sensul inițiativei, marile averi, se arată în inițiativa legislativă presupune totalitatea drepturilor patrimoniale ale unei persoane fizice a căror valoare depășește un milion de euro. Prin diferențe între marile averi și venituri legale se înțeleg acele cazuri în care marile averi depășesc veniturile legale cu cel puțin 100.000 de euro.

Care este procedura de urmat

În cel mult șase luni de la data sesizării, comisia de verificare va trebui să pronunțe o hotărâre motivată prin care să dispună:

respingerea acțiunii, când constantă că proveniența bunurilor este justificată;

trimiterea cauzei spre soluționare curții de apel în raza căreia domiciliază persoana a cărei avere este supusă verificării, dacă constată o vădită disproporție între averea dobândită și veniturile licite, mai mare de 10%;

suspendarea verificării și trimiterea cauzei la parchetul competent, dacă în legătură cu bunurile a căror proveniență este nejustificată rezultă săvârșirea unei infracțiuni.

Ulterior, dacă se constată că dobândirea unor bunuri este licită, curtea de apel va stabili confiscarea diferenței din averea considerată ca dobândită ilicit.