ÎNGRIJORARE la Casa Albă! Speranţa refacerii RAPIDE a relaţiilor dintre SUA şi Rusia: O PRIORITATE

ÎNGRIJORARE  la Casa Albă! Speranţa refacerii RAPIDE a relaţiilor dintre SUA şi Rusia: O PRIORITATE

O normalizare rapidă a relaţiilor dintre Washington şi Moscova, este dificilă, dar nu imposibilă. Acesta este gândul secretarului de Stat Rex Tillerson care, intervievat de NBC, a spus: ''Relţiile dintre Statele Unite şi Rusia au atins cel mai de jos nivel de la sfârşitul războiului rece''.

Tillerson, realmente îngrijorat a mai declarat: ''nu este sănătos pentru omenire'' şi '' normal, nici pentru noi, poporul american şi interesul nostru pentru securitatea naţională, dar e de văzut dacă putem să-l îmbunătăţim sau nu''.  Potrivit secretarului de Stat, ''restaurarea'' relaţiilor din timpurile lui Obama, când Putin a venit la Casa Albă, sunt depăşite. ''Nu se poate şterge trecutul şi s-o luăm pur şi simplu de la capăt'', a explicat Tillerson. Se poate doar ''reîncepe de la ceea ce există acum''.

Motiv de război

Atacul chimic de la Khan Shaykhun din 4 aprilie, a reprezentat un punct de oprire al iniţialei apropieri a lui Donald Trump de politica externă a lui Vladimir Putin în Siria. Imediat după presupusul bombardament cu arme chimice din provincia Idlib, SUA au lansat 59 de rachete Tomahawk împotriva unei baze a aviaţiei siriene. Înainte însă, a avertizat Moscova, care a avizat Damascul de iminentul raid. Mult zgomot pentru nimic, cu alte cuvinte. Potrivit multor analişti, atacul SUA a servit mai mult pentru a potoli toanele interne ale administraţiei decât să sperie pe Bashr Al Assad.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tomahawk-urile au însemnat cu siguranţă un punct de ruptură (cel puţin aparentă) în relaţiile dintre cele două superputeri. Acum câteva zile, Trump s-a întâlnit cu Henry Kissinger, ''dintotdeauna un susţinător al unei politici externe bazată pe realpolitik''. După cum a scris Davide Malacaria: ''E din ce în ce mai evident că bătrânul înţelept al politicii americane este protagonistul unui dialog subteran în numele lui Trump între Moscova, Washington şi Pekin''. Un rol pe care îl poate juca şi fiindcă Trump se sprijină pe generali îndeajuns de realişti, ca Henry McMaster, consilier pe securitatea naţională şi James Mattis, care-i garantează o anumită luare de poziţie în privinţa armatei şi a intelligence şi deci o sigură libertate de manevră.

Care este  perspectiva?

Cuvintele lui Tillerson par să fie de bun simţ, titrează ANSA. Administraţia americană nu poate, cel puţin în acest moment, să reseteze relaţiile cu Moscova. Va trebui să procedeze cu paşi mărunţi, pe terenuri bine definite, cum ar fi lupta împotriva terorismului internaţional. O apropiere precipitată de Rusia ar risca să dezlănţuie pe cei mai înfocaţi detractori ai lui Putin din interiorul SUA, care se află şi printre republicani şi printre democraţi şi ar face ca administraţia Trump să devină şovăitoare. Calea indicată de Tillerson o urmăreşte pe aceea pragmatică a lui Kissinger şi are nevoie de timp. Conştienţi, însă, că această situaţie ''nu e sănătoasă pentru omenire''.