Ingrid Mocanu, victorie la CEDO împotriva DNA pentru condițiile reținerii

Ingrid Mocanu, victorie la CEDO împotriva DNA pentru condițiile reținerii

Ingrid Mocanu, fost vicepreşedinte a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, este prima persoană din România care a formulat o plângere penală împotiva șefei DNA, Laura Coruța Kovesi. Anterior, Mocanu a câștigat la CEDO pentru condițiile în care a fost reținută de DNA.

Cu câteva zile în urmă, Parchetul Ge neral suținea, într- un comunicat de presă, că a trimis cauza care o privește pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, la DNA, pentru a fi soluționată. E vorba de o plângere formulată de Ingrid Mocanu, în care o acuză pe șefa DNA de abuz în serviciu şi instigare la represiune nedreaptă. Plângerea este bazată pe înregistrările în care șefa DNA își îndeamnă subalternii să-i „înhațe” pe cei cercetați.

Procurorii sunt îngroziți

Ingrid Mocanu a susținut, în exclusivitate pentru Evz, că a aflat cu stupoare că sesizarea nu a primit un număr de înregistrare și a fost declinată spre soluționare de la Parchetul General la DNA. Contactată telefonic, Ingrid Mocanu a spus că nu crede că cineva va face vreun demers în acestă cauză. „Nu cred că voi fi chemată la audieri. Cred că în scurt timp, de teamă, cauza va fi clasată. Toți procurorii se tem să facă vreun demers”, a spus Ingrid Mocanu. La DNA se practică ce a spus doamna Kovesi în acele interceptări. (n.r. „Ce noi ne luăm după lege”, ar fi spus Laura Kodruța Kovesi în interceptările difuzate de România TV)”, a adăugat acesta. Mai mult, despre faptul că a fost reținută într-un doar instrumentat de DNA, Ingrid Mocanu ne-a declarat că a câștigat la CEDO pentru condițiile în care a fost ținută în penitenciar și pentru faptul că a fost plimbată cu cătușe prin fața presei.

Arestați sub lupa presei

Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2014 - ianuarie 2015, Ingrid Mocanu Popa i-ar fi permis accesul secretarului general adjunct al MAI, Mihai Şova, la documente care conţineau informaţii nedestinate publicităţii şi la care acesta nu avea acces, conform atribuţiilor de serviciu, pe care cei doi, ulterior, le-au fotocopiat, pentru a obţine foloase necuvenite. În 14 ianuarie 2015, Mocanu şi Şova au fost audiaţi la DNA, în urma mai multor percheziţii care au avut loc în birourile lor din MAI. În martie 2015, Ingrid Mocanu Popa a fost reţinută în acelaşi dosar în care fostul preşedinte al ANRP, Ingrid Zaarour a fost pusă sub control judiciar iar preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, reţinut.

Potrivit DNA, cei trei au fost acuzați de abuz în serviciu.

Dan Radu Ruşanu: Mai sunt judecători şi la Bucureşti

Fostul președinte al Autorității de Supraveghere Financiară Dan Radu Rușanu și Laura Chițoiu, soția fostului ministru al Finanțelor, Daniel Chițoiu, au fost achitați miercuri de ÎCCJ în dosarul ASFCarpatica. Procurorii DNA ceruseră, însă, la ultimul termen de judecată, închisoare cu executare pentru toţi inculpaţii.

„Am doar un comentariu de făcut, după ce am fost achitat în dosarul ASF: Aşa cum am scris în cartea «Mai sunt judecători la Berlin», am trăit cu speranţa că şi sistemul judiciar românesc se va însănătoşi. Acum pot să spun că mai sunt judecători şi la Bucureşti”, a declarat Dan Radu Ruşanu pentru Evenimentul zilei.

Dan Radu Rușanu, fost vicepreședinte PNL, a stat patru luni în arest preventiv și trei luni la domiciliu, în dosarul în care tocmai a fost achitat. Cartea scrisă, în timpul detenției, cuprinde dezvăluiri incendiare despre actorii politici din România. Printre eroi se regăsesc Traian Băsescu, Crin Antonescu, Gheorghe Funar sau Theodor Stolojan.

„Ca unul care am făcut parte din clasa politică timp de 24 de ani am încercat să relatez în paginile acestei cărţi acţiuni și fapte reale ale unor lideri politici care au influenţat scena politică din România la un moment dat, cu bune și cu rele, cu plusuri și cu minusuri. În unele cazuri, acţiunile și influenţa acestora se resimt și astăzi”, spune Ruşanu.

Omul de afaceri Ilie Carabulea a fost condamnat miercuri de la cinci ani de închisoare cu executare. Marian Mîrzac (fost membru neexecutiv al conducerii ASF) a primit trei ani şi şase luni închisoare cu executare, iar Radu Mustăţea (membru în CA al SC Carpatica Asig) a fost condamnat la doi ani şi 6 luni. Ina Crudu (director general la Carpatica Asig) a luat doi ani cu suspendare, iar Ioan Dacian Vinereanu - 10 luni cu suspendare. În plus, SC Carpatica Asig a primit o amendă penală de 250.000 de lei. (Roland Cătălin Pena)

Procurorii din DNA cercetați de inspecția CSM pentru OUG 13

Magistrații Jean Uncheșelu, Marius Bulancea și Paul Dumitriu vor fi anchetați de inspecția Judiciară a CSM pentru „exercitarea funcției cu rea credință”. Cei trei procurori, apropiați ai șefei DNA, scrie luju.ro, sunt cercetați pentru săvârșirea mai multor abateri disciplinare. Potrivit statutului magistraților cei trei riscă excluderea din magistratură pentru că ar fi deschis, cu rea credință, dosarul privind OUG 13. Conform luju, în anchetă ar putea apărea chiar numele Laurei Codruța Kovesi, care ar fi spus în interceptările difuzate de RTV, că „recunoaște că dosarul privind anchetarea modului în care s-a emis OUG 13, a fost asumat de acesta”. (R.F.)

SFÂNTUL ZILEI

Capul de la Râmeț

Sfântul Ghelasie de la Râmeț a trăit în secolul XIV, fiind canonizat în 1992 și prăznuit pe 30 iunie. Despre viața sa se știu puține. A pustnicit pe valea pârâului Râmeț (jud. Alba) apoi a fost egumen al Mănăstirii Râmeț. În 1377 era Arhiepiscop la Arhiepiscopia Geoagiului din Apuseni, potrivit unei inscripții de pe un perete în biserica din Râmeț. În tradiția locului se spune că Sfântul Ghelasie avea 12 ucenici cu care se ruga, postea și săvârșea Sfânta Liturghie. Mânca doar sâmbăta și duminica, în timul săptămânii având drept hrană doar Sfintele Taine. Capul său binemirositor, păstrat într-o raclă la Mănăstirea Râmeț, săvârșește și azi multe tămăduiri și alte minuni. (A. P.)

Ne puteți urmări și pe Google News