Înghețarea pensiilor și salariilor în 2025. Ce se întâmplă de la 1 septembrie

Înghețarea pensiilor și salariilor în 2025. Ce se întâmplă de la 1 septembrieSursa foto: Arhiva EVZ

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a reiterat că salariile și pensiile nu vor fi indexate în 2025, conform deciziei adoptate în decembrie 2024. Bugetul pentru anul viitor este construit pe această bază, având ca scop menținerea stabilității economice într-un an considerat unul al solidarității financiare.

Bugetul garantează plata salariilor și pensiilor la nivelul lui 2024

Întrebat despre posibilitatea indexării pensiilor începând cu 1 septembrie, ministrul Finanțelor a subliniat că decizia privind neindexarea salariilor și pensiilor pentru anul 2025 a fost stabilită în luna decembrie printr-o ordonanță de urgență referitoare la ajustările multisectoriale.

„Bugetul pe 2025 garantează plata salariilor și pensiilor la nivelul anului 2024, conform ordonanței care a înghețat indexările pentru a asigura sustenabilitatea cheltuielilor publice. Toate instituțiile vor trebui să reducă din cheltuieli pentru a putea susține aceste plăți către medici, profesori, polițiști și alte categorii esențiale”, a explicat ministrul la Antena 3.

”Este un an dificil, o să fie un an a solidarităţii, unde toate instituţiile vor trebui să-şi reducă cheltuielile, tocmai pentru a putea plăti aceste sume şi la medici, şi la profesori, şi la pensionari, şi la poliţişti, şi la jandarmi, cei care asigură ordinea publică. O să fie un buget solid, care poate fi dus până la capăt”, a menţionat Tanczos Barna.

Tanczos Barna. Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Marcel Ciolacu promite soluții pentru pensionari

Deși premierul Marcel Ciolacu a exprimat dorința de a indexa pensiile în septembrie, Tanczos Barna a subliniat că Guvernul lucrează pe baza cifrelor actuale și a economiilor deja realizate, pentru bugetul pe 2025.

„Am redus cheltuielile cu 126 de miliarde de lei și am adus venituri suplimentare de șapte miliarde. Aceste măsuri sunt fundamentul pentru un buget sustenabil”, a declarat Barna. Totuși, el a menționat că, în cazul unei rectificări favorabile în august, noi calcule ar putea fi posibile.

În ceea ce privește economiile suplimentare, ministrul a detaliat reducerea fondurilor alocate partidelor cu 25% și planul de comasare a agențiilor guvernamentale sub coordonarea premierului și a lui Ilie Bolojan.

De asemenea, Tanczos Barna a respins ideea unui acord cu Fondul Monetar Internațional: „Nu ajungem la FMI”.

Ne puteți urmări și pe Google News