Dorim să atragem atenţia asupra faptului că forţa majoră nu poate constitui, conform prevederilor Codului Muncii, o cauză de încetare a contractului individual de muncă. Codul Muncii indică posibilitatea de a invoca forţa majoră doar în situaţii ce vizează: efectuarea de ore suplimentare, chemarea salariatului din concediul de odihnă sau modificarea temporară a locului muncii”, se arată în comunicat.

Organizaţia sindicală consideră că soluţia legală în asemenea cazuri poate fi fie reducerea temporară a activităţii, în temeiul art.53 din Codul Muncii, situaţie în care salariatul beneficiază de o indemnizaţie ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului ocupat, fie, în cazul în care angajatorul îşi restrânge activitatea din motive economice, reducerea locurilor de muncă ocupate de salariaţii vizaţi.

„Concedierea salariaţilor poate avea loc doar cu derularea tuturor procedurilor legale privind concedierea colectivă. Condamnăm în mod ferm orice tentativă de limitare a pierderilor financiare din partea mediului de afaceri, prin încetarea contractelor de muncă unilateral, cu încălcarea normelor de drept, profitând astfel de situaţia specială în care ne aflăm. (…) Salariaţii, în special unele categorii, sunt primii expuşi infectării cu coronavirus, eşuarea protejării lor ar putea creşte viteza de răspândire a virusului. (…)

Lucrătorii sunt primii expuşi riscului de a contacta COVID-19 şi totodată se confruntă cu impactul economic şi social generat de răspândirea virusului. Dacă nu vor fi protejaţi aria de răspândire a bolii va creşte. Se impune adoptarea unor dispoziţii speciale pentru extinderea imediată a accesului tuturor lucrătorilor la concediu medical plătit, pentru îmbunătăţirea drepturilor cuvenite salariaţilor în perioada concediului medical, precum şi pentru asigurarea unor condiţii de munca adecvate şi implicit introducerea unor modalităţi de protecţie”, mai spun sindicaliştii BNS.

Organizaţia sindicală transmite şi angajatorilor următoarele solicitări: să iniţieze discuţii cu reprezentanţii sindicatelor în vederea identificării unor soluţii pentru a proteja sănătatea salariaţilor, precum şi pentru identificarea unor soluţii pentru a depăşi actuala situaţie de criză, inclusiv în procesele de identificare a riscurilor şi de elaborarea a măsurilor de prevenire; să acorde prioritate măsurilor de protecţie a sănătăţii lucrătorilor implicaţi în activităţile şi lanţurile de aprovizionare; să se asigure că măsurile de protecţie şi planurile de sănătate sunt în vigoare şi sunt respectate fără excepţie; să asigure plata salariilor în cazul tuturor lucrătorilor, aşa cum au fost convenite prin negocieri colective; să garanteze accesul la concediu plătit, medical sau de concediu de odihnă, din prima zi de concediu, pentru toţi lucrătorii ameninţaţi sau infectaţi cu COVID-19; să ofere programe de lucru personalizate pentru fiecare lucrător, limitând astfel expunerea acestora la risc, conform Agerpres.

PAGINA ANTERIOARA