Infrastructura submarină care este responsbilă de o serie de comunicații sensibile este vulnerabilă, avertizează un comandant NATO. Activitatea suspectă și cazurile de daune trezesc alarme cu privire la potențialele amenințări din partea Rusiei, a spus el.
Infrastructura submarină este vulnerabilă
Cablurile și conductele importante de mare adâncime sunt în pericol, avertizează vice-amiralul Didier Maleterre, comandantul adjunct al Comandamentului Maritim Aliat al NATO.
„Este o problemă de securitate pentru aproape 1 miliard de civili din cadrul națiunilor NATO. Trebuie să fim protejați și bine aprovizionați de infrastructurile noastre submarine vitale”, a declarat Maleterre, pentru The Guardian pe 16 aprilie.
Aliații NATO au detectat mai multe cazuri de activitate suspectă în jurul infrastructurii subacvatice în ultimii ani, iar comandantul a remarcat că rușii au „dezvoltat o mulțime de operațiuni hibride sub mări pentru a perturba economia europeană, prin cablurile, rețeaua aferentă internet și a conductelor”.
Maleterre a spus că unele dintre submarinele cu propulsie nucleară ale Rusiei au fost construite în scopuri de război hibrid, cum ar fi fost cazul unui submarin rusesc care a luat foc în urmă cu câțiva ani. Preocupările comandantului vin pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre NATO.
Toată economia noastră este amenințată
Luna trecută, pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, Moscova a declarat că intenționează să crească numărul de trupe care supraveghează granițele statelor membre NATO, adoptând o poziție similară cu cea pe care a avut-o în timpul Războiului Rece.
Pe fondul tensiunilor, țările NATO au scanat apele în mod extensiv folosind senzori, sateliți, diverse submarine și alte instrumente pentru a identifica vinovații și pentru a proteja rețelele subacvatice.
Maleterre a subliniat că aceste rețele subacvatice sunt extrem de vulnerabile la atacuri.
„Mai mult de 90% din [internet] se află sub nivelul mării”, a spus el. „Toate legăturile noastre dintre SUA, Canada și Europa se realizează subacvatic, așa că există o mulțime de vulnerabilități”.
Incidente suspecte legaate de infrastructura subacvatică
În octombrie 2023, o sursă necunoscută a deteriorat cablurile de comunicații și o conductă de gaz între Estonia și Finlanda. În februarie 2022, anchetatorii poliției au descoperit că implicarea umană ar fi putut fi cauza deteriorării unui cablu de date cu fibră optică norvegiană. Cu un an mai devreme, o secțiune lungă de cablu a dispărut.
Un incident special care a atras o atenție semnificativă a fost deteriorarea conductelor de gaz Nord Stream dintre Rusia și Germania, în septembrie 2022. Oficialii occidentali s-au grăbit să dea vina pe Rusia, dar nu aveau dovezi care să demonstreze implicarea țării în incident. Ucraina a fost, de asemenea, un potențial suspect .
Activitate subacvatică suspectă a Rusiei
Oficialii NATO și-au exprimat de mult timp îngrijorarea cu privire la amenințările la adresa infrastructurii cheie din spațiul maritim. În 2017, de exemplu, comandantul forțelor submarine ale NATO, a declarat pentru The Washington Post că „observăm acum o activitate subacvatică a Rusiei în vecinătatea cablurilor submarine cum nu cred să mai fi văzut vreodată”. El a spus că „Rusia este în mod clar interesată de infrastructura submarină a NATO și a națiunilor NATO”.
Și odată cu războiul din Ucraina, aceste preocupări au fost exacerbate. Anul trecut, secretarul general adjunct al NATO pentru informații și securitate a declarat reporterilor că „există îngrijorări sporite că Rusia ar putea viza cablurile submarine și alte infrastructuri critice în efortul de a perturba stilul de viață din Occident pentru a avea mai multe atuuri împotriva acelor națiuni care asigură securitatea Ucrainei”.