Imagini spectaculoase cu „bijuteriile” Marinei Militare, trimise în Marea Neagră. NATO SeaShield 2024

Imagini spectaculoase cu „bijuteriile” Marinei Militare, trimise în Marea Neagră. NATO SeaShield 2024 Sursă foto: Facebook

Exercițiul militar NATO SeaShield 2024, cel mai mare organizat de Forțele Navale, reunește forțe impresionante din 12 state aliate. Marți, 16 aprilie, zeci de nave militare din România și Bulgaria au simulat o lupte în lagul Mării Negre, dar și pe Dunăre.

NATO SeaShield 2024: MApN scoate la înaintare bijuteriile marinei militare

Forțele armate ale alianței NATO au dislocat peste 2.200 de militari din SUA, Grecia, Portugalia, Marea Britanie sau Italia. Participă la exercițiul SeaShield 2024 17 aeronave, 91 de autovehicule și ambarcațiuni. Bulgaria și România contribuie cu 27 de nave.

Forțele Navale au scos în lagul Mării Negre bijuteriile marinei militare, vânătorul de mine Ion Ghiculecu și fregata Regele Ferdinand. Majoritatea ambarcațiunilor care participă la exercițiul NATO SeaSield 2024 aparțin MApN-ului, în condițiile în care Turcia folosește acordul de la Montreux pentru a limita trecerea navelor militare prin strâmtoarea Bosfor.

Contingentul militar NATO efectuează simulări inclusiv în Delta Dunării, în apropiere de granița cu Ucraina. Sea Shield este la a noua ediție și se desfășoară pe durata două săptămâni. MApN a descris exercițiul drept „cel mai complex exercițiu organizat și condus de Forțele Navale Române”.

SeaShield NATO

Sursa foto: Facebook

Cel mai mare exercițiu de la finalul Războiului Rece

Alături de România mai participă forțe militare din 12 stale aliate și partenere. Printre care Franța, Georgia, Grecia, Italia, Marea Britanie, Moldova, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Turcia și SUA.

În total, la antrenamente vor lua parte peste 2.200 de militari și alte 135 de mijloace tehnice pe lângă cele menționate anterior. „Scenariul exercițiului vizează atingerea obiectivelor de planificare și conducere a acțiunilor de luptă, de combatere a acțiunilor ilegale pe mare și fluviu, de control al traficului maritim și fluvial și de căutare și salvare pe mare, în conformitate cu standardele NATO și în contextul amenințărilor actuale de securitate din regiune”, a menționat MApN într-un comunicat.

exercitii nato

Sursă foto: Facebook

NATO trimite soldați din 32 de state

De ziua Micii Uniri, pe 24 ianuarie 2024, blocul politico-militar NATO a lansat „Steadfast Defender 24”, cele mai ample simulări militare desfășurate pe continentul european de la prăbușirea Corintei de Fier. Programate să dureze până la finalul lunii mai, manevrele militare vor mobiliza în totat 90.000 de oameni din 32 de state.

Militarii vor opera nu mai puțin de 1.100 de vehicule blindate, printre care și 166 de tancuri de luptă. Misiunile se vor derula în Polonia, Norvegia, Germania, România, Finlanda, Slovecia și Grecia, potriviti stirileprotv.ro.

Exercițiul NATO SeaShield

Sursă foto: Facebook