Săptămâna aceasta, Iranul a aruncat în luptă în Siria 2000 dintre cei mai bine antrenați, echipați și fideli militari ai săi, detașați de la șase corpuri ale Gărzilor Revoluționare, trupele de elită ale Teheranului, scrie Debka.

Bătălia de la Al-Safira, purtată cu sprijinul forțelor aeriene ruse, alături de trupe Hezbollah și guvernamentale siriene, fusese gândită ca punctul de turnură al războiului civil din Siria.

Obiectivul său era spargerea liniilor defensive ale ISIS și Frontului Al-Nusra (aripa Al-Qaida din Siria) și eliberarea pozițiilor pe care islamiștii le-au ridicat și fortificat pentru a bloca drumurile de la Alep către Damasc (printre ele Autostrada 5, cea mai importantă cale de acces spre capitală).

Însă ofensiva a avut exact rezultatul invers.

Luptători ai ISIS și Al-Nusra au oprit trupele iraniene și siriene din înaintare și le-au forțat să-și abandoneze zonele pe care le ocupaseră de-a lungul principalelor artere de transport care duc la Alep.

Astfel, nu doar că trupele conduse de iranieni au eșuat în a elibera calea către acest oraș-cheie, dar au fost își împinși în spate de luptătorii ISIS, care au preluat controlul drumului de 20 de kilometri dintre Al-Safira și Alep. Ziua s-a încheiat cu jihadiștii aflați acum în poziția de a-și consolida pozițiile în jurul celor două localități.

Joi, 29 octombrie, ISIS și-a încununat victoria preluând controlul asupra zonelor răsăritene ale Al-Safira și înaintând către centrul orașului.

Pierderile înregistrate de Gărzile iraniene au fost grele și șocul la Teheran uriaș. În asemenea măsură încât adjunctul șefului acestui corp de elită, Hossein Salami, a fost nevoit să convoace miercuri 28 octombrie o conferință de presă, transmisă în direct de televiziunea de stat iraniană, pentru a da explicații cum a ajuns Iranul să fie implicat în Siria.

El a descris frontul sirian drept „linia de foc în bătălia împotriva forțelor occidentale, mai ales Statele Unite (…) care caută să implementeze un plan distrugător pentru lumea arabă”.

El a adăugat:

„Dacă Iranul nu intervenea, haosul s-ar fi răspândit spre Liban, Irak și mai departe.”

Experții militari consultați de Debka explică în ce constă gravitatea înfrângerii de la Al-Safira:

„Cum vor mai putea liderii iranieni să susțină că pot distruge armata americană în 10 zile și pe cea israeliană într-o zi, dacă forțele speciale ale Iranului, corpurile de blindate, unitățile de gherilă urbană și brigăzile aeropurtate, sprijinite de forțele aeriene ale Rusiei, nu au putut înfrânge forțele ISIS, ba chiar au fost umilite să se retragă de pe pozițiile lor cu pierderi grele?”