Evenimentul Zilei > EVZ Special > Înfrângere dureroasă pentru Putin. Visele arctice ale „țarului” au înghețat
Înfrângere dureroasă pentru Putin. Visele arctice ale „țarului” au înghețat

Înfrângere dureroasă pentru Putin. Visele arctice ale „țarului” au înghețat

Marele obiectiv al liderului de la Kremlin pentru transportul maritim în Arctica nu va fi atins.

În ciuda sarcinii aparent imposibile, șeful Rosatom, Alexei Likaciov, l-a asigurat pe Putin că transportul de 80 de milioane de tone de marfă ar putea fi atins până în 2024. Într-o întâlnire cu președintele Putin, șeful Rosatom a subliniat că expedițiile pe ruta maritimă progresează înainte de termen.

„Ne îndreptăm către acest obiectiv, depășind volumele țintă anuale”, a spus Likaciov, adăugând că volumul de marfă în 2019 a fost cu 5,5 milioane de tone mai mare decât se aștepta inițial.

„Aceasta este o cifră foarte ambițioasă – 80 de milioane (…) Dar lucrăm foarte activ cu companiile  Rosneft, Novatek, Gazprom și să vedem cum își investesc partenerii eforturile și finanțarea în aceste zone nordice”.

Rosatom a precizat anterior că estimează că transporturile pe ruta maritimă a Nordului ar putea ajunge la 92,6 milioane de tone până în 2024.

Acum, incapacitatea companiilor rusești de a atinge aceste obiective nu va fi deloc bine primită de Putin, care nu a aprobat încă reajustarea acestor obiective.

Potrivit dezvoltatorilor rutei Mării Nordului, obiectivul pentru 2024 va fi atins în 2025.

Expedițiile pe ruta nordului îndepărtat au crescut semnificativ în ultimii ani. În 2017, un total de 10,7 milioane de tone au fost transportate.

În 2018, volumul a crescut la 20,18 milioane de tone și în 2019 la 31,5 milioane.

Creșterea a continuat în 2020. În prima jumătate a anului, volumul de marfă  s-a ridicat la 14,5 milioane de tone, o creștere de 1,1% față de aceeași perioadă din 2019.

 

 

 

PAGINA ANTERIOARA

Publicat in categoriile: EVZ Special, International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: