Escrocherie cu Google Maps. Milioane de oameni în pericol. Ce este „sextortion”

Escrocherie cu Google Maps. Milioane de oameni în pericol. Ce este „sextortion”Google Maps. Sursa foto: Pixabay

O nouă metodă de tip „sextortion” folosește informații precise din Google Maps pentru a spori teama și presiunea asupra victimelor. Criminalii din spatele acestor atacuri trimit e-mailuri, în care amenință victimele cu publicarea unor imagini compromițătoare și cer sume tot mai mari, de la 500 la 2.000 de dolari.

Noua metodă  „Știm unde locuiești”

În aceste noi atacuri de tip "sextortion" atacatorii trimit e-mailuri în care amenință victimele, folosind informații personale precise pentru a le convinge că sunt urmărite și că pericolul este real. Mesajele includ detalii precum numele complet, numărul de telefon, adresa stradală și chiar orașul victimei, toate preluate din surse publice, inclusiv din Google Maps.

Cum funcționează noile atacuri?

Atacatorii trimit e-mailuri în care amenință victimele, folosind informații personale  pentru a le convinge că sunt urmărite și că pericolul este real. Mesajele includ detalii precum numele complet, numărul de telefon, adresa stradală și chiar orașul victimei, toate preluate din surse publice, inclusiv din Google Maps.

Un exemplu de mesaj ar putea fi: „Știm unde locuiești” – iar atacatorii pot adăuga un detaliu vizual, precum o captură de pe Google Maps a casei victimei, pentru a creea mult mai multa frică.

Specialiștii de la Barracuda, o firmă de securitate cibernetică, au observat că aceste atacuri sunt mult mai agresive acum. Criminalii nu doar că amenință victimele cu publicarea unor imagini compromițătoare, dar includ date personale foarte precise pentru a spori credibilitatea și pentru a face victima să cedeze mai repede.

„Criminalii folosesc datele personale ale victimelor, inclusiv numele complet, numărul de telefon și adresa" a declarat un purtător de cuvânt al Barracuda. „E-mailurile sunt adresate victimelor cu numele complet, iar primele propoziții includ numărul de telefon, adresa stradală și orașul victimei.”

De asemenea, atacatorii au început să ofere un cod QR pentru plata sumei cerute, ceea ce face ca întreaga procedură să fie mai rapidă.

Ce poți  face pentru a te proteja?

Este important ca utilizatorii să fie vigilenți și să nu răspundă niciodată la astfel de mesaje. Experții recomandă să nu efectuezi plăți și să raportezi imediat atacurile autorităților.

În plus, este esențial să îți protejezi datele personale prin utilizarea unor parole puternice și a autentificării în doi pași pentru a preveni accesul neautorizat, relatează Forbes.com

 

Ne puteți urmări și pe Google News