Infractorul Dan Voiculescu este mai puternic decât preşedintele Klaus Iohannis în România anului 2016?
- Mălin Bot
- 6 aprilie 2016, 00:00
Povestea cu casa pierdută de familia Iohannis are şi o perspectivă interesantă legată de eficienţa instituţiilor statului atunci când e vorba de persoane foarte importante.
Imediat după de Justiţia a decis împotriva familiei Iohannis, în privinţa uneia dintre casele preşedintelui, ANAF a anunţat, prompt, că a făcut demersuri la Cartea Funciară Sibiu pentru a se radia dreptul de proprietate al celor care au pierdut procesul. La Cartea Funciară nu a ajuns încă hârtia ANAF, spun surse din sistem, dar semnalul e dat rapid şi eficient.
Este primul pas pentru executarea deciziei luată de Justiţie în cazul casei lui Iohannis. Preşedintele a accesat şi calea extraordinară de atac, dar instituţiile responsabile se mişcă eficient pentru aplicarea sentinţei.
Vestea bună este că decizia luată de Justiţie împotriva intereselor personale ale şefului statului confirmă că magistraţii au independenţă, dacă doresc să nu se lase influenţaţi de nimic. Adică depinde numai de ei cum înfăptuiesc actul de Justiţie. Acelaşi lucru se poate spune şi despre demersul făcut de structura ANAF din Sibiu. Instituţiile statului trebuie să respecte legea şi să aplice deciziile instanţelor, indiferent de persoana împotriva căreia ele sunt chemate să se îndrepte. Faptul că se mişcă efervescent împotriva şefului statului este o ştire excelentă.
Este un moment în care am putea spune că s-a făcut un progres, dacă nu aveam cu totul alt tip de reacţii de la aceleaşi instituţii care acum îi aplică legea şi decizia Justiţiei preşedintelui României.
Acelaşi sistem nu a reuşit, nici acum, să recupereze prejudiciul de 60 de milioane de euro de la condamnatul Dan Voiculescu, care îşi execută pedeapsa de 10 ani în Penitenciarul Rahova. Mai mult chiar, acelaşi ANAF a reuşit performanţa să-l lase pe infractorul condamnat să folosească nestingherit, mai bine de un an şi jumătate, clădirile confiscate de instanţă. Abia când fostul şef al ANAF a fost chemat la DNA, instituţia a început demersurile pentru punerea în executare a sentinţei judecătoreşti. Nu ştim ce se întâmpla cu aplicarea sentinţei magistratului Camelia Bogdan, dacă lui Gelu Diaconu nu-i zdrăngăneau cătușele în cap când a primit citaţia prin care a fost chemat în faţa procurorului DNA.
Executarea sentinţei care vizează casa pierdută de familia Iohannis ne oferă o perspectivă total inedită asupra României când este comparată cu cei aproape doi ani în care statul român nu a fost capabil să execute o altă sentinţă care vizează un infractor plasat după gratii, la penitenciar.
Pare că în România, în 2016, şeful statului în funcţie este mai puţin influent decât un condamnat care poate controla un trust de presă. Este foarte bine că instituţiile se mişcă eficient împotriva preşedintelui României, aceasta este normalitatea într-un stat de drept consolidat. Dar e foarte rău că aceleaşi instituţii dârdâie de frică în faţa unui infractor. Aceasta este o situaţie anormală care nu are nicio legătură cu ideea de stat de drept. Le fel cum e anormală şi situaţia în care a ajuns magistratul Camelia Bogdan.
Aflată în faţa realităţii siderante a faptului că statul nu aplică sentinţa pe care a emis-o, magistratul Camelia Bogdan s-a adresat DNA pentru a identifica persoanele responsabile de acest abuz. Un motiv în plus să devină iar ţinta campaniilor de linşaj mediatic executate intensiv de „vedetele” postului Antena 3, transformat în măciucă.
Camelia Bogdan nu este linşată mediatic numai ca răzbunare pentru sentinţa emisă şi pentru curajul de a se lupta cu găştile corupte din sistem, găşti care blochează aplicarea sentinţei de condamnare a lui Dan Voiculescu. Judecătoarea este atacată şi pentru a se da, astfel, un semnal altor magistraţi şi procurori care au pe masa de lucru alte fapte penale comise de grupul de interese pe care îl patronează Voiculescu.
„Dacă mai îndrăzneşte vreunul dintre voi să facă ce a făcut Camelia Bogdan, îi transform viaţa într-un coşmar, aşa cum păţeşte Camelia Bogdan”, spune în gura mare condamnatul de la Rahova.
Este o strategie care pare să funcţioneze dacă ne uităm la faptul că CSM a lăsato singură pe Camelia Bogdan în această luptă.
Pare că Voiculescu încă deţine foarte multă putere şi influenţă în România dacă privim ce păţeşte Camelia Bogdan sau dacă facem această comparaţie între modul cum se aplică o sentinţă şefului statului şi modul cum încă nu i se aplică o sentinţă unui infractor aflat în executarea pedepsei.
Din această perspectivă, pare că pârnăiaşul Dan Voiculescu este mai puternic în ţara asta decât preşedintele României, Klaus Iohannis. Asta să fie realitatea în România anului 2016?
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.
Blog: ”Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta”
Facebook: pagina publică
Humanitas: pagina de autor
Video: pagina de Youtube
Google+: pagina personală
Citiţi mai multe:
- ROMÂNIA, aşa cum nu o vezi la TV. O japcă de un miliard de euro a Guvernului Ponta
- România, aşa cum nu o vezi la TV: aria dezbinării şi studenţii basarabeni de la metrou
- Cum ne fură mafioţii mână în mână cu politicienii
- Lacrimi de crocodil pentru infractori, vărsate din mentalitate de delincvent
- Statuia lui Mazăre și sarea de baie de la magazinul de etnobotanice
- România, aşa cum nu o vezi niciodată la TV: Balamucul prin care treci fără să-ţi dai seama
- România, așa cum nu o vezi niciodată la televizor: cele două țări de la colțul străzii
- România, așa cum nu o vezi la televizor: cum se fură la spălătorie și de ce e hoția sport național
Participă, alături de cititorii din comunitatea evz.ro, la dezbatere.
Primul SITE DE ȘTIRI din România în care TU esti PARTENER egal cu JURNALIȘTII
Jurnaliştii şi cititorii, parteneri egali
Vezi mai jos opiniile cititorilor despre acest editorial și comentariile pe tema propusă dezbaterii și SPUNE ȘI TU ce părere ai!