Evenimentul Zilei > Politica > Informația zilei. În aceste zile fac ultimele pregătiri. Toți românii vor avea de câștigat
Informația zilei. În aceste zile fac ultimele pregătiri. Toți românii vor avea de câștigat

Informația zilei. În aceste zile fac ultimele pregătiri. Toți românii vor avea de câștigat

România ar putea reduce importurile de gaze, pentru nevoile proprii, până la 15%, până la finalul acestui an. Aceasta în condițiile în care va începe exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră. Estimarea aparține ministrului Energiei, Virgil Popescu.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține că este posibil ca până la finalul acestui an, să reducem dependența de importul de gaze la jumătate. Dacă planurile vor da rezultate, achizițiile de gaze din exterior se vor reduce la 15% din necesar. În acest context, România ar putea renunța aproape în totalitate la gazul rusesc, acesta urmând a fi suplinit din alte surse.

Acest lucru va fi posibil datorită exploatării gazului din Marea Neagră care tocmai a început. Virgil Popescu a precizat că lucrările la instalația de exploatare au fost finalizate, iar acum au loc testele de intrare a gazului în sistemul național de transport.

„Eu estimez că în această vară, în sistemul naţional de transport va intra gaz românesc din Marea Neagră, din zona offshore. Total, producţia anuală, pe un an de zile, a acestei companii, Black Sea Oil&Gas, va fi de circa un miliard de metri cubi, deci vom avea intrat în această vară-toamnă în jur de trei milioane de metri cubi, zilnic, de gaz natural din Marea Neagră”, a apreciat Virgil Popescu.

sursa foto. EVZ

Importurile de gaze vor fi diminuate

Ministrul a confirmat că până la sfârșitul acestui an, gazul din import va fi diminuat în România, datorită gazului exploatat din Marea Neagră.

„Eu îmi doresc ca să avem cât mai puțin dependență, pentru că asta e obiectivul întregii Uniuni Europene, iar România este printre cele mai puțin expuse (țări). Acum depindem 25-27 la sută. La iarnă cred că vom ajunge să înjumătățim – chiar mai mult, cred eu.  Eu sper și îmi doresc ca în iarna viitoare să nu mai avem nevoie – putem importa, dar să nu mai avem nevoie – de gaz rusesc. Și vrem să avem depozitele pline în această iarnă”, a menționat ministrul energiei, Virgil Popescu.

Gazoduct
Sursa: arhiva EVZ

România va fi conectată la gazul in Azerbaidjan

Potrivit spuselor sale, se fac eforturi pentru finalizarea interconectorului dintre Grecia și Bulgaria, prin care România ar putea primi gaz natural lichefiat. Gazul urmează să fie transportat din Azerbaidjan prin Turcia, Grecia și apoi, prin interconector în Bulgaria. În România acesta va intra prin instalațiile de la Giurgiu – Ruse. Interconectorul dintre Grecia și Bulgaria trebuia finalizat în urmă cu aproape 6 ani, însă lucrările au întârziat.

„Sunt convins că de data aceasta au realizat că trebuie făcut acest interconector, ceea ce va permite României să folosească coridorul vertical și să aducem atât gaz din Azerbaidjan. Pentru că prin conducta TANAP, care ajunge din Azerbaidjan în Turcia, apoi TAP, care este din Turcia în Grecia și se duce spre Italia, se intercontează cu interconectorul dintre Grecia și Bulgaria.

Iar gazul din Azerbaidajan poate să vină prin coridorul vertical în România intrând pe la Giurgiu-Ruse în conducta BRUA. Din BRUA se duce în sistemul național de transport, iar dacă este mai mult decât avem nevoie, se poate duce, evident, către Ungaria și mai departe către toată Europa”, a explicat ministrul Virgil Popescu pentru Digi 24.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: