China desfășoară o masivă operațiune de propagandă, finanțată de la Beijing, în vederea creșterii influenței chineze în Statele Unite, după cum relatează publicația AXIOS.

Potrivit sursei citate, propaganda joacă un rol esențial în planul urmărit de China pentru a-și atinge obiectivele sale de natură geopolitică. Agenții de influență chinezi fac eforturi pentru a provoca discordie și a mări nivelul de dezinformare în Statele Unite, cu privire la acțiunile sale. Influența chineză se manifestă în mediul de afaceri, în cel poltic și social din America.

Potrivit Centrului pentru Politici Responsive, cheltuielile făcute cu agenții chinezi de influență au crescut de la aproximativ 10 milioane de dolari în 2016 la aproape 64 de milioane de dolari anul trecut.

Astfel, China a ajuns cel mai mare finanțator al operațiunilor de influență străină și de lobby din Statele Unite.

Legislația americană care îi obligă pe agenții de influență să-și dezvăluie sursele de finanțare, atunci când lucrează pentru o entitate străină, arată sumele uriașe investite de Beijing în astfel de operațiuni.

Agenția de presă Xihua s-a înscris ca agent de lobby

Agenția de presă Xinhua, administrată de statul chinez, s-a înregistrat oficial ca agent de lobby străin, la trei ani după ce a fost informată de Departamentul de Justiție că are obligația să o facă. Deși în solicitarea depusă pentru înregistrare se declară o entitate independentă, instituția mass-media este deținută de guvernul chinez și condusă de înalți oficiali ai Partidului Comunist. Xinhua esteconsiderată drept un purtător de cuvânt al oficialităților de la Beijing.

Datele existente la nivelul autorităților americane au dezvăluit că de la Agenția mama, din China, s-au făcut plăți, către filiala din Statele Unite, în valoare de 8,6 milioane de dolari, începând din martie 2020 Banii au fost plătiți spre birourile din Washington, Los Angeles, Houston, San Francisco și Chicago.

Înainte să fie obligate să se înregistreze ca agenți de lobby străini, aceste organe mass-media chineze au funcționat în umbră, fără să-și dezvăluie structurile și sursele de finanțare.