Gazele, energia şi ţigările au fost butoiul cu pulbere. În schimb, serviciile şi alimentele s-au ieftinit.
Scumpirea gazelor, a curentului şi a ţigărilor „a explodat“ în cea mai mare inflaţie anuală din ultimii trei ani: de 9,04%, înregistrată în luna iulie, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Inflaţia anuală se calculează raportat la aceeaşi lună a anului anterior. O inflaţie mai mare a fost consemnată în luna iulie din 2005, de 9,3%.
Faţă de luna iunie, în iulie preţurile de consum au avansat cu 0,69%. Cele mai arzătoare scumpiri au fost înregistrate la mărfurile nealimentare. În iulie am plătit cu 12,53% mai mult pentru gaze, cu 4,51% pentru energia electrică şi cu 3,66% mai mult pentru ţigări.
Înainte de anunţarea oficială a indicelui inflaţiei, analiştii economici estimau un nivel mai înalt, de peste 9,2%-9,3%. Ei recunosc că inflaţia de 9,04% a fost posibilă datorită ieftinirii serviciilor, dar şi a alimentelor. S-a ieftinit mâncarea
„Inflaţia din iulie este clar sub aşteptări. Surpriza a venit din partea alimentelor: noi ne aşteptam să scadă mai consistent în august şi în septembrie“, a declarat Ionuţ Dumitru, şeful Departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank, citat de Mediafax. De altfel, este pentru prima dată în ultimele 16 luni când produsele alimentare se ieftinesc.
În luna martie 2007, mâncarea s-a ieftinit cu 0,05%. Luna trecută, scăderile de preţuri au fost de 0,68%, în special datorită legumelor şi fructelor de sezon: cartofii s-au ieftinit cu 12,73%, iar fructele proaspete - cu 11,22%. „Deficitul naşte inflaţia“
Analistul economic Ilie Şerbănescu se aşteaptă în continuare ca inflaţia să crească, până va ajunge la una de două cifre. Potrivit analistului, „nu putem să nu avem inflaţie de acest nivel, când, din cauza consumului, avem un deficit comercial de 14% din PIB“.
Când cererea este mai mare decât producţia, există inflaţie, precizează Şerbănescu. El este de părere că, în contextul crizei financiare internaţionale, BNR nu va mai putea folosi cursul valutar pentru ţintirea inflaţiei.
Comisia Naţională de Prognoză intenţionează să revizuiască în creştere estimarea privind inflaţia pentru 2008, ca urmare a scumpirilor din prima parte a anului. CNP estima, în prognoza de primăvară, o inflaţie de 5,8% la sfârşitul anului. La începutul acestei luni, Banca Naţională şi-a crescut estimările privind inflaţia din 2008 de la 6% la 6,6%, iar pe cea din 2009 de la 3,5% la 4,2%.
Ţinta de inflaţie menţinută de BNR pentru acest an este de 3,8% +/- un punct procentual.
CURS VALUTAR Leul scade brusc Leul a continuat să se deprecieze, ieri, faţă de euro, fiind moneda care a pierdut cel mai mult dintre toate valutele din regiune. Leul a reintrat în ritmul zonei, după ce, săptămâna trecută, a înregistrat maximul anului faţă de euro. Banca Naţională a României a anunţat un curs de referinţă de 3,5644 lei pentru un euro, cu 6,43 bani mai mult decât cursul de vineri, de 3,5001 lei/euro. La închiderea pieţei valutare interbancare, euro se tranzacţiona la 3,5650-3,5680 lei pentru un euro. Potrivit dealerilor, declinul monedei naţionale a fost cauzat de străinii care au cumpărat valută şi de aprecierea dolarului. „Leul s-a decuplat de regiune, unde valutele au recuperat o parte din pierderile înregistrate în prima parte a şedinţei. Nici rata anuală a inflaţiei din iulie, de 9,04%, care a fost sub aşteptările analiştilor, şi nici dobânzile ridicate din piaţă nu au susţinut leul“, a declarat dealerul unei bănci, citat de Mediafax. Pe de altă parte, dolarul a atins, ieri, cel mai bun curs din ultimele cinci luni comparativ cu cele mai importante valute, pe fondul îngrijorărilor privind economia mondială, care au determinat investitorii să vândă euro şi alte valute.