Inflația începe să fie ținută în frâu în Republica Moldova. Leul prinde culoare în obraji

Inflația începe să fie ținută în frâu în Republica Moldova. Leul prinde culoare în obraji Sursă: Kontakt5956 | Dreamstime.com

Previziunile economice din Republica Moldova sunt optimiste, după cum a explicat Anca Dragu, guvernatorul Băncii Naționale din țara vecină.

Anca Dragu, guvernatorul Băncii Naționale din Republica Moldova, a explicat că inflația a fost ținută în țara vecină în ultima perioadă. Ritmul în care au crescut prețurile s-a domolit iar inflația anuală medie, în acest moment se cifrează la un nivel mai mic de 5%.

Astfel, leul moldovenesc începe să prindă culoare în obraji. „Inflaţia a scăzut până la 4,2% în decembrie 2023 şi am avut din păcate în octombrie 2022 undeva un vârf de inflaţie la 33-34%. Ca atare, reducerea aceasta a inflaţiei până la sub 5% ne-a permis ca în şedinţa de comitet executiv de politică monetară de ieri să reducem rata de bază, rata de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, de la 4,75% la 4,25%“. Au fost explicațiile date de guvernatorul Băncii Naționale de la Chișinău.

Inflația a scăzut în Republica Moldova

Obiectivul principal al Băncii Naționale a Moldovei este ținerea sub control a creșterii prețurilor, a declarat guvernatoarea BNM, Anca Dragu. Potrivit ei, aceștia sunt pașii următori pe care ar trebui să-i întreprindă Banca Centrală pentru a promova creșterea economică a țării, a crea un sector privat mai competitiv și a crește stabilitatea sectorului financiar în contextul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Totodată, experții economici punctează că prin scăderea ratei de bază BNM încearcă să dea un impuls economiei naționale, care a fost afectată de mai multe crize în ultimii ani.

Ne puteți urmări și pe Google News
Anca Dragu va conduce BNM pentru următorii șapte ani

Anca Dragu / Sursa foto: radiomoldova.md

„Obiectivul principal al Băncii Naționale este ținerea sub control a inflației. Ne uităm la activitatea economică tot în contextul cadrului legal și a mandatului pe care Banca Națională îl are. Trebuie să avem o economie fără dezechilibre. Iflația ar face ca apetitul investițional să fie foarte redus. Ar face ca încrederea oamenilor și a firmelor în economie să fie foarte scăzută și ca aceștia să nu investească. Noi trebuie să ne uităm la economie în termeni largi. Prețurile ar trebui să fie stabile pentru a ne asigura încredere în economie”. A mai spus Anca Dragu, conform zf.ro.