Decizia judecătorilor privind înființarea liceului maghiar. „Nu ne speriem”
- Fărcaș Tiberiu
- 29 noiembrie 2019, 22:35
Un complet de judecată de la Curtea de Apel Târgu Mureș a dispus, vineri, anularea ordinului Ministerului Educației Naționale privind înființarea Liceului Teologic Romano Catolic ”Rakoczi Ferenc” din Târgu Mureș.
Ordinul privind reînființarea liceului maghiar de la Târgu Mureș a fost emis în anul 2018, și a fost atacat în instanță de Partidului Mișcarea Populară, de Asociația Civică pentru Demnitate în Europa și Colegiul Național ”Unirea” din Târgu Mureș, pe motiv că reînființarea școlii teologice ar fi una ilegală. În cele din urmă, judecătorii de la Curtea de Apel Mureș au decis să anuleze toate actele emise de Ministerul Educației privind acest subiect. Decizia poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție de la București.
Prezent la Cluj Napoca, la o dezbatere cu tema ”100 de ani de război româno-maghiar”, președintele UDMR, Kelemen Hunor a spus că decizia magistraților va fi contestată la instanța superioare. ”Încep de la capăt. Prin hotărârea Consiliului Local nu s-a putut, prin lege nu s-a putut, prin HG nu se poate, prin ordin de ministru nu se poate, la cine ar trebui să meargă comunitatea, la Creator? Până la urmă asta este întrebarea, toate căile au fost epuizate…sigur, nu e nici un motiv de panică, nu ne speriem, așteptăm motivarea judecătorului, și vom contesta la cei care sunt în cauză și școala va funcționa. Nu există altă soluție decât de a lupta pentru adevăr și a merge mai departe”, a spus Hunor.
În replică, deputatul PMP de Mureș, Marius Pașcan a declarat în trecut, că nu poate fi de acord cu ideea ca legea învățământului să nu fie respectată. ”Nu pot însă accepta nicidecum că Legea educației naționale nr. 1/2011 trebuie respectată și se aplică doar pentru români, în timp ce pentru o minoritate, această lege devine facultativă, ba chiar poate fi încălcată prin ordine de ministru și ordonanțe de guvern, adoptate cu viclenie în vacanța parlamentară. Vă reamintesc că, la art. 16, Constituția României prevede că „cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări, nimeni nu este mai presus de lege”. a spus Pașcan.