Cercetătorii afirmă că problemele de sănătate și confuzia mentală pot continua timp de ani întregi la persoanele spitalizate cu Covid în primele luni ale pandemiei. Mai mult, unii pacienți pot dezvolta simptome mai severe și chiar noi după un an.
Cercetătorii au observat că, deși multe persoane cu long Covid au experimentat o îmbunătățire pe parcursul timpului, o proporție semnificativă continuă să se confrunte cu probleme cognitive după doi sau trei ani.
În plus, simptomele de depresie, anxietate și oboseală au tendința de a se agrava în loc să se diminueze.
Simptomele de după Covid, persistente ani întregi
Oamenii de știință au investigat long Covidul la 475 de persoane spitalizate cu virusul înainte de disponibilitatea vaccinurilor, pentru a analiza dacă simptomele precum confuzia mentală, oboseala și problemele de sănătate mintală au persistat sau au apărut ulterior primului an.
Cu toate că cercetătorii nu aveau date despre abilitățile cognitive ale participanților înainte de infectare, testele cognitive efectuate după doi până la trei ani au arătat că, în medie, IQ-ul pacienților era cu zece puncte mai mic decât estimările bazate pe vârstă, educație și alți factori.
Unul din nouă pacienți a prezentat semne de „deficite cognitive severe”, corespunzând unui IQ cu 30 de puncte sub valoarea anticipată.
Simptomele s-au agravat în timp
Studiul mai arată că la doi până la trei ani după infectare, mulți au experimentat niveluri moderate până la severe de depresie (47%), oboseală (40%) și anxietate (27%).
Spre deosebire de așteptări, aceste simptome nu s-au îmbunătățit în timp, ci, în medie, s-au agravat comparativ cu situația observată la șase până la 12 luni după Covid.
„Ceea ce ştiam deja înainte de a face studiul era că Covid-19 a fost asociat cu un risc mai mare de probleme cognitive, depresie şi anxietate în comparaţie cu alte infecţii respiratorii”, a spus dr. Max Taquet, un autor al studiului de la Universitatea din Oxford.
„Am constatat că în cohorta noastră a existat o povară neuropsihiatrică substanţială la doi până la trei ani”.
Peste un sfert dintre participanții la studiu și-au schimbat locul de muncă după ce au contractat virusul, adesea din cauza imposibilității de a face față cerințelor cognitive ale postului lor anterior.
Gravitatea infecției Covid nu are legătură cu simptomele de după
Cei care au avut cele mai mari dificultăți pe parcursul anilor erau adesea cei mai afectați la șase luni după infecție. Totuși, severitatea bolii inițiale nu pare să influențeze rezultatul pe termen lung.
În ciuda creșterii procentului de pacienți care au raportat depresie, anxietate și oboseală după șase luni, problemele cognitive păreau să se îmbunătățească.
Astfel, la șase luni după infecție, 44% dintre pacienți aveau deficite cognitive obiective, în timp ce acest procent scăzuse la 33% după doi-trei ani, potrivit The Guardian.