Despăgubiri pentru cei care s-au vaccinat de COVID-19. Ce prevede un proiect de lege

Despăgubiri pentru cei care s-au vaccinat de COVID-19. Ce prevede un proiect de legeSursa foto: Geargodz | Dreamstime.com

România. O persoană care a fost vaccinată împotriva COVID-19 și a suferit efecte adverse ar putea primi despăgubiri de la 1.000.000 de euro. Familiile persoanelor care au murit din cauza vaccinului pot primi sume 5.000.000 de euro.

Ce se întâmplă cu cei care s-au vacciant de COVID-19

Un proiect de lege privind modificarea Legii nr. 56/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19 a fost depus la Senatul României.

vaccin

Vaccin. sursa: arhivă

După articolul 4, se propune introducerea articolului 41 – Răspunderea pentru efectele adverse ale vaccinării împotriva coronavirus, care prevede răspunderea civilă, penală și administrativă cu privire la afectele adverse medii și grave sau decesul cauzat de administrarea vaccinului împotriva virusului.

Ar putea primi despăgubiri uriașe

Dacă o persoană se simte rău după ce s-a vaccinat, producătorul vaccinului, personalul care a vaccinat-o, unitatea sanitară unde a fost aplicat vaccinul, angajații Ministerului Sănătății, precum și ministrul, prim-ministrul care au solicitat populației să se vaccineze trebuie să-i dea victimei despăgubiri de peste 1.000.000 de euro.

Euro

Bani. Sursa foto: Facebook

Dacă o persoană vaccinată moarte, producătorul vaccinului, personalul care a vaccinat-o, unitatea sanitară unde a fost aplicat vaccinul, angajații Ministerului Sănătății, precum și miniștrii, prim-miniștrii care au solicitat populației să se vaccineze, promovând vaccinurile împotriva COVID-19, răspund civil, penal și administrativ de aceste efecte au obligația să plătească despăgubiri de 5.000.000 de euro.

Există și riscuri

Despăgubirile vor fi stabilite de către instanța de judecată, la solicitarea victimelor și moștenitorilor, precum și a oricăror alte persoane fizice sau juridice interesate. Există riscul ca milioanele de români să formuleze acțiuni în instanță sperând să primească bani în plus. Proiectul de lege prezintă deficiențe majore din perspectiva logicii juridice, în principal raportat la oportunitatea și punerea sa în practică.

Problema este că nu există criterii prin intermediul cărora se poate stabili trasabilitatea raportului cauzal între fapta celui responsabil, care a determinat persoana prejudiciată să se vaccineze. O altă problemă este că multe persoane s-ar putea afla în imposibilitate de a-și susține pretențiile din punct de vedere probatoriu, din cauza duratei de timp de la momentul de debut al vaccinării și eventualul moment al sesizării instanței de judecată, potrivit Legal Badger.

Ne puteți urmări și pe Google News