Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a afirmat că vrea să discute cu preşedintele Chinei, Hu Jintao, pentru a creşte contribuţia ţării asiatice la eforturile Europei de a ieşi din criză, anunţă Bloomberg.
Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF) va avea rezerve de 1.000 miliarde de euro, după ce liderii europeni au ajuns la un acord privind creşterea garanţiilor existente de până la cinci ori, a mai anunţat Sarkozy.
Preşedinţii ţărilor din UE vor purta discuţii astăzi referitoare la planul de ieşire din criză, iar Beijing-ul este gata să lucreze cu Europa pentru stabilizarea unei situaţii care se anunţă tot mai periculoase.
Intervenţiile lui Sarkozy preced summit-ul G20 care va avea loc, în Franţa, săptămâna viitoare, şi coincid cu eforturile europenilor de a creşte rolul FMI în operaţiunea de salvare a zonei euro. "China are nevoie de timp pentru a evalua acest plan de salvare foarte atent. Liderii de la Beijing se tem tocmai de lipsa de armonie din cadrul UE. Logic, nu vor să cheltuie bani pe un plan cu care nici măcar liderii europeni nu sunt de acord", a afirmat Shen Jianguang, economist la Mizuho Securities, Hong Kong.
Protecţionismul Europei
Vice-ministrul chinez Zhang Xiaoqiang, a afirmat recent că ţările europene case se confruntă cu o criză a datoriilor suverane vor beneficia de ajutorul Chinei, care va achiziţiona mare parte din obligaţiunile emise.
Financiar vorbind, această operaţiune s-ar derula fătră probleme, având în vedere rezervele valutare de peste 3.000 miliarde de dolari ale ţării asiatice. Dar o parte a Europei se teme de influenţa politică a Beijingului, de aceea există o atitudine de protecţionism faţă de aceste achiziţii. Atitudine care blochează din start multe achiziţii care ar putea fi efectuate de către firmele asiatice. Zona euro merge în China "la chetă" Opoziţia de stânga din Franţa şi-a exprimat joi preocuparea în legătură cu faptul că zona euro merge ''să facă chetă'' în China şi că se pune într-o ''situaţie de slăbiciune'' în cadrul acordului de salvare a monedei comune europene obţinut în cursul nopţii trecute la Bruxelles, relatează AFP.
În loc să facă "împrumuturi europene", să facă "apel la Banca Centrală Europeană", sau să lanseze euro-obligaţiuni, zona euro "merge la alte mari puteri, precum China", merge să facă chetă'', a deplâns deputatul socialist Michel Sapin, apropiat candidatului socialist pentru alegerile prezidenţiale, François Hollande. Pentru a întări Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF), liderii europeni au decis să creeze unul sau mai multe fonduri speciale pentru a atrage investitori externi, inclusiv China.