Industriile afectate de pandemie cer autorităților măsuri prin care să poată să activeze
- Adrian Horeboiu
- 31 martie 2021, 14:50
Industriile cele mai afectate de pandemie au făcut o alianță pentru a cere Guvernului măsuri clare pentru a redeschide sectoarele care în prezent nu pot activa din cauza restricțiilor.
A trecut mai bine de un an de când restricțiile au închis domeniul de activitate a mai multor industrii importante din România.
În ultimul an, aceste industrii au încercat să se înțeleagă cu autoritățile, și-au arătat deschiderea în a găsi soluții de supraviețuire și au așteptat un răspuns din partea reprezentanților statului. Reprezentanții ai industriei culturale (AROC, UNTOLD, ELECTRIC CASTLE, EMAGIC, TIFF, ARTMANIA, CENTRUL CULTURAL CLUJEAN), a ospitalității (ORGANIZATIA PATRONALA HORA, ALIANTA PENTRU TURISM), artiști independenți și lucrători din industria spectacolelor (ALIS, PACTE) s-au așezat la masă și solicită într-o voce comună autorităților un plan de propuneri și măsuri care să ofere predictibilitate și care să ajute la redeschiderea tuturor sectoarelor afectate de pandemie.
Conform rtv.ro, aceste industrii și-au unit forțele și au cerut imperativ patru măsuri:
- nevoia unui plan de redresare care să aducă coerență și predictibilitate
- organizarea urgentă a unui grup de lucru interministerial pentru a putea lucra pe planul de măsuri organizarea unui grup decizional condus de premierul florin cîțu care să poată aviza cu rapiditate măsurile găsite în grupul de lucru
- măsuri compensatorii pentru pierderile suferite
Reprezentanții industriilor afectate de pandemie au mai multe nemulțumiri și spun că autoritățile au luat măsuri puține, inadecvate și întârziate, neînsoțite în prealabil de un plan de redresare si care nu vor face decât să șteargă tot progresul realizat de către toate sectoarele în ultimii ani.
Semnal de alarmă din partea industriilor afectate
Bogdan Buta, fondatorul UNTOLD, a declarat că ultimul an a fost greu pentru toată lumea, dar unele industrii au fost puse la pământ, domeniile de activitate fiind în neconformitate cu restricțiile puse de autorități.
“Am venit cu o abordare constructivă și să tragem un semnal de alarmă. Avem soluții și măsuri, dar avem nevoie de asumare. Cu siguranță a fost un an greu pentru toată lumea, cu toate acestea sunt anumite categorii care sunt efectiv restricționate de la drepturi fundamentale care sunt blocate fără alternativă și fără dialog. Suntem cât se poate de responsabili, drept dovada am fost implicați încă de la începutul pandemiei, am fost proactivi și am împrumutat logistica noastră la spitale, suntem entități responsabile și vrem să ajutăm. Sectorul cultural a fost primul închis și suferă în continuare. Milioane de oameni care se bucură de ceea ce oferă sectorul nostru. În spate sunt sute de angajați, sute de milioane atrase în economia noastră de acest sector. Toate țările europene au venit cu măsuri de compensare pe zona culturală. Este foarte important să jucăm dupa aceleași reguli și să ne bazăm deciziile pe soluții științifice: teste rapide la intrare, adeverință de vaccinare, adeverință de anticorpi. Avem nevoie doar de decizii.”, a declarat Bogdan Buta, fondatorul marelui festival.