Când era copil în Coasta de Fildeș, Africa de Vest, Tidiane Ouattara se aduna cu prietenii din satul natal pentru a privi stelele. Grupul, care se autointitula „Clubul Lunii”, se întindea pe pământ, privind cosmosul.
„Am crezut că putem vorbi cu luna. Din acel moment, spațiul a fost o curiozitate pentru mine” a declarat el pentru CNN într-un interviu video.
Interesul său din copilărie pentru spațiu nu s-a stins niciodată, iar în 1994 l-a condus în Canada, unde a obținut un doctorat în teledetecție și sisteme de informații geografice. Plănuia să se întoarcă în Africa după terminarea studiilor, dar a fost descurajat de un război civil în Coasta de Fildeș și de lipsa tehnologiei. „Nu există calculatoare în laboratoarele de aici, de ce te întorci?” l-a întrebat un mentor.
În Canada, cu Africa în suflet
Așa că a rămas în Canada, unde, de-a lungul anilor, a lucrat pentru mai multe departamente guvernamentale. Dar a continuat să se gândească la continentul unde a crescut. „Mă simțeam puțin vinovat de fiecare dată când întâlneam un tânăr african care plănuia să studieze în spațiu. Chiar îmi dădea bătăi de cap în mintea mea” a spus el.
Acum, Ouattara contribuie la conducerea Africii în spațiu. În 2016, s-a alăturat Comisiei Uniunii Africane (AUC), unde a lucrat la strategia sa spațială. La începutul acestui an, Ouattara a devenit primul președinte al Consiliului Spațial African, care supraveghează Agenția Spațială Africană (AfSA), recent inaugurată.
Industria spațială din Africa
Industria spațială din Africa ar putea valora 22,6 miliarde de dolari până în 2026, în creștere de la 19,5 miliarde de dolari în 2021, potrivit companiei de consultanță Space in Africa. AfSA ar putea contribui la supraîncărcarea acestei creșteri și la îmbunătățirea vieții africanilor între timp. „Este o oportunitate uriașă pentru noi”, a declarat Ouattara.
După mai mulți ani de pregătire, AfSA a fost inaugurată oficial în ianuarie 2023 și a semnat un acord prin care își va stabili sediul în Cairo, Egipt. AUC a stabilit un plan de implementare pe șase ani pentru agenție. Aceasta va avea un buget de peste 35 de milioane de dolari pentru a ajunge la operaționalizarea completă, potrivit lui Temidayo Oniosun, directorul general al Space in Africa.
„Vrem să ne îmbunătățim viața de zi cu zi”
Africa a trimis primul său satelit pe orbită acum mai bine de 20 de ani. Dar prioritățile mai presante și lipsa resurselor au limitat progresul.
O mână de națiuni - precum Egiptul și Africa de Sud - pot produce tehnologii pentru sateliți. Acestea, însă, se bazează pe rachete construite în străinătate și pe site-uri de lansare din străinătate, potrivit lui Oniosun.
La prima sa întoarcere în Africa, Ouattara spune că a primit întrebări din partea oficialilor cu privire la motivul pentru care ar trebui să le pese de spațiu. Aceste întrebări vin în condițiile în care populațiile lor se confruntă cu probleme precum lipsa accesului la apă potabilă. Ouattara a spus că liderii africani sunt acum convinși că investițiile în sectorul spațial pot îmbunătăți viața terestră.
Sateliți africani
Africa are aproximativ 60 de sateliți pe orbită. Aceștia pot fi utilizați pentru a crește randamentele agricole, a supraveghea frontierele, a monitoriza calitatea apei și a preveni mineritul și pescuitul ilegal. Datele mai bune obținute prin observarea Pământului ar putea debloca o valoare de peste 2 miliarde de dolari pentru Africa. Această informație este conformă unui raport din 2021 al Forumului Economic Mondial.
Sateliții pot îmbunătăți, de asemenea, conectivitatea. Deși utilizarea internetului este în creștere, doar 36 % din populație avea acces la bandă largă în 2022, potrivit Grupului Băncii Mondiale.
Beneficii tangibile ale sateliților
Ouattara evidențiază și alte beneficii tangibile. În urmă cu câțiva ani, o asociație a pescarilor din Ghana a început să furnizeze prognoze meteorologice, bazate pe informații din satelit. Aceste informații sunt transmise localnicilor care folosesc canoe tradiționale care pot fi periculoase în condiții nefavorabile. Ouattara a declarat că, din 2017 până în 2022, a existat un singur deces în canoe. Această cifră este comparată cu aproximativ 15 până la 18 decese anual înainte de implementarea sistemului.
În largul coastei Egiptului, sateliții sunt utilizați pentru a detecta scurgerile de petrol, astfel încât agențiile de mediu să poată acționa rapid pentru a limita pagubele, a spus el.
Poate că următoarea generație de africani nu va trebui să călătorească în Canada pentru a-și lăsa amprenta în spațiu, conform Yahoo News .