Industria şi construcţiile, cele mai afectate de criză
- Adam Popescu
- 28 noiembrie 2008, 13:09
Situaţia dificilă a economiei internaţionale se face simţită din ce în ce mai mult şi în România. Astfel, în ultima perioadă, mai multe companii din industria auto, din siderurgie, textile şi din industria chimică au făcut disponibilizări, mii de oameni pierzându-şi slujbele. Mai mult, potrivit unui comunicat remis astăzi de Institutul Naţional de Statistică, din această lună şi până în ianuarie 2009, se conturează o scădere a activităţii din industria prelucrătoare şi construcţii, o stabilitate în comerţul cu amănuntul, în raport cu cele trei luni anterioare. Singurul sector în care este estimată o sporire a activităţii este cel al serviciilor.
În industria prelucrătoare, această tendinţă este influenţată în principal de estimările de scădere accentuată a producţiei din ramurile: metalurgie (sold conjunctural -76 la sută), prelucrarea ţiţeiului, cocsificarea cărbunelui şi tratarea combustibililor nucleari (sold conjunctural -75 la sută) şi mijloace de transport rutier (sold conjunctural -50 la sută).
Tot în aceste ramuri se prognozează şi o masivă reducere a numărului de salariaţi (solduri conjuncturale -64 la sută, -43 la sută, respectiv -26 la sută), dar şi în cele de maşini şi echipamente şi maşini şi aparate electrice (solduri conjuncturale -29 la sută, -27 la sută). Pe total sector, soldul conjunctural este de -15 la sută.
Influenţa dominantă atât în scăderea producţiei (sold conjunctural -24 la sută), cât şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural -29 la sută), o au întreprinderile mari, cu 500 salariaţi şi peste.
Şi construcţiile stau rău
Potrivit comunicatului INS, volumul producţiei şi a stocului de contracte şi comenzi din construcţii vor înregistra o scădere semnificativă (sold conjunctural -31 la sută, respectiv -30 la sută).
Această tendinţă este dată în special de întreprinderile mari, cu 500 salariaţi şi peste (pentru producţie: sold conjunctural -37 la sută, pentru stocul de contracte şi comenzi: sold conjunctural -34 la sută), urmate de cele mici, care au sub 50 salariaţi (sold conjunctural pentru producţie -33 la sută, sold conjunctural pentru stocul de contracte şi comenzi -32 la sută). Scădere a numărului de salariaţi în sectorul serviciilor
În sectorul de servicii, în ultimele trei luni, activitatea a fost apreciată drept bună, atât pe total activitate (sold conjunctural pozitiv de 19 la sută), cât şi pe grupe de mărime a întreprinderilor.
Pe primul loc în aprecierea creşterii cererii de servicii (cifra de afaceri) se situează întreprinderile mijlocii (50-249 de salariaţi) la care soldul conjunctural este de plus 23 la sută, urmate de întreprinderile foarte mari (500 de salariaţi şi peste), cu un sold conjunctural de plus 16 la sută şi întreprinderile mici (1-49 de salariaţi), sold conjunctural de plus cinci la sută.
Conform estimărilor din luna noiembrie 2008, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte pentru următoarele trei luni o uşoară creştere, pe ansamblul sectorului (sold conjunctural plus la sută). Însă, în acest sector se estimează pentru următoarele trei luni o scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural negativ 12 la sută).
Această tendinţă de scădere este dată în special de întreprinderile foarte mari (500 salariaţi şi peste), care înregistrează un sold conjunctural negativ de 25 la sută şi cele mijlocii (50-249 salariaţi), cu un sold conjunctural de negativ 23 la sută.
Referitor la activităţile din sectorul comerţului cu amănuntul, datele furnizate de INS relevă o tendinţă de stabilitate. Mai mult, angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o stabilitate a numărului de salariaţi din acest sector potrivit a 74% din opinii.
Disponibilizări la mai multe companii
În ultima perioadă, mai multe companii din România au anunţat disponibilizări, Astfel, cel mai important producător de oţel la nivel mondial, ArcelorMittal, a anunţat ieri că ar putea concedia până la 9.000 de salariaţi, din categoria personalului superior, ca urmare a efectelor încetinirii economice.
De asemenea, tot ieri, reprezentanţii rafinăriei Petrotel-Lukoil Ploieşti au anunţat că activitatea companiei va fi oprită, la 1 decembrie, pentru două luni, întrucât unitatea se va afla în revizie tehnică planificată, pentru modernizarea instalaţiilor. În perioada respectivă o parte dintre angajaţi ar putea intra în concediu fără plată.
Şi la fabrica Nokia de la Jucu situaţia este dificilă. La începutul acestei săptămâni, conducerea companiei a decis trimiterea în şomaj tehnic a 140 din cei 1800 de angajaţi, care aveau contract de muncă pe perioadă determinată.
Mai mult, producătorul autohton de automobile, Dacia, a oprit temporar producţia, pentru a treia oară într-un interval de două luni. Astfel, de joia trecută şi până pe 7 decembrie secţiile de producţie de la Uzinele Dacia din Mioveni vor fi închise. În această perioadă, peste 9.000 de muncitori vor intra în şomaj tehnic. Restul de şase mii de angajaţi vor lucra în sectoarele de mentenanţă.
CITIŢI ŞI: Românii au primit mai puţine autorizaţii de construcţie Mai multe disponibilizări la Iaşi