Industria IT din România este pândită de criză. Să te angajezi în acest domeniu în 2024 este tot mai dificil.
Piața IT în descreștere
Dezvoltarea rapidă a tehnologiilor autonome, mai ales în zona AI, precum și turbulențele economice, se regăsesc printre motivele care generează îngrijorare în industrie și au dus la o descreștere în numărul de angajări în IT.
Astfel, în București, numărul de angajați din industria IT a scăzut pentru prima dată în ultimii 16 ani, potrivit Ziare.com.
Cristina Profeanu, specialist HR, consideră că piața locurilor de muncă din IT este în declin, din multiple motive. „Piața IT este într-o descreștere, pentru că se automatizează anumite procese”, spune ea.
„Există o gamă foarte largă de programatori care își caută de lucru, fie că este vorba despre juniori, fie că este vorba despre seniori sau pur și simplu despre persoane care au încercat o reconversie profesională”, a mai declarat Cristina Profeanu.
Juniorii, primii vizați de concedieri
Juniorii din tehnologia informației sunt primii vizați de posibilele concedieri. Iar un curs de reconversie profesională nu mai este suficient pentru a intra în domeniul IT. Astfel că accesul în domeniu se face din ce în ce mai greu.
„În ultimii ani a fost acest trend, în zona de IT, cursurile de reconversie profesională. Însă, odată cu această digitalizare, automatizare, odată ce multe firme au implementat AI-ul în activitățile lor, a mai scăzut din această nevoie acută de software și programatori. Eu aș zice că nu mai rentează astfel de cursuri, pentru că oricum firmele de IT sau cele care angajează programatori, nu angajează persoane fără studii de informatică”, mai spune specialista în HR.
Ea a aexplicat că un simplu curs de IT este prea puțin. Și, chiar dacă acum câțiva ani se intra greu în domeniul IT fără studii superioare în informatică, acum așa ceva este aproape imposibil. „Nici cei cu facultate de informatică sau automatică nu mai au un loc asigurat în domeniu, pentru un post de junior”, mai spune Cristina Profeanu.
Ea mai spune că „ultimii veniți sunt primii plecați” și că persoanele cu randament scăzut pot fi înlocuite rapid. „Se face o evaluare pe fiecare departament și poziție în parte, se ține cont de randament, dar și de posibilitatea de a fi înlocuit de un proces automatizat sau de un coleg mai experimentat”, a mai spus specialista în HR.
Specialiștii din domeniu sunt nemulțumiți de salarii
Cristina Profeanu mai spune că nemulțumirea specialiștilor IT în privința salariilor persistă, având în vedere că și în urmă cu câțiva ani exista un nivel de nemulțumire crescut. „Pentru că au fost din ce în ce mai multe restructurări în ultimii ani, nu au fost consemnate majorări salariale semnificative. Acest lucru e valabil și în alte domenii. Așteptările salariale ale profesioniștilor sunt mai mari decât ceea ce oferă angajatorii”, a încheiat ea.
Iar consultantul de business Adrian Negrescu crede că scăderea numărului de angajați din IT este un puternic semnal de alarmă legat de perspectivele economiei României. El spune că industria IT are, în prezent, contribuție zero la creșterea economică.
„Unul dintre cele mai dinamice și performante sectoare ale economiei a intrat în recesiune”, mai spune Negrescu. El consideră că vina pentru acest dezastru aparține guvernului și „deciziilor absolut aberante ale statului”. Iar efectele vor dura peste un deceniu, mai avertrizează consultantul.
România ar putea să rămână în urma celorlalte țări din Europa în ceea ce privește noile tehnologii, mai atrage atenția consultantul. „Dacă ne alungăm IT-iștii prin eliminarea facilităților pe care le oferim acestor oameni, e posibil ca România să rămână în urma celorlalte țări din Europa, care mizează foarte puternic pe noile tehnologii, pe digitalizare și pe acești specialiști care ar trebui să fie cel mai bine plătiți comparativ cu restul salariaților”.
Negrescu spune că „este vorba despre viitorul acestei țări”, dar politicienii se pare că nu înțeleg. „Continuă să-i sprijine și să-i cocoloșească pe diverși angajați ai statului, pe beneficiarii pensiilor speciale, în condițiile în care IT&C-ul ar trebui să fie în prim-planul economiei naționale, în contextul celei de-a patra revoluții industriale”, a încheiat consultantul.
Creșterea economică a României este artificială
Profesorul universitar Bogdan Glăvan este de părere că așa zisa creștere economică este „un eufemism”. „Noi asistăm acum la o încetinire a creșterii economice - ceea ce e un eufemism. În realitate, noi nu prea avem creștere economică în România”.
El explică aceast fapt arătând că România primește ajutor extern, adică un transfer de venituri din 3-4% din PIB anual. De asemenea, avem o creștere a veniturilor de 2-3% anual, ceea ce înseamnă că nu avem deloc creștere economică. „Practic, dacă tu, stat, nu ai primi acest transfer de venit, nu ai înregistra nicio creștere economică, ai înregistra o recesiune” declară profesorul Bogdan Glăvan.
El mai spune că economia României depinde direct de cea a Germaniei. „Ultimele date arată și mai prost, o creștere de 2%. Să nu uităm, aceste majorări de taxe își pun amprenta. De asemenea, Germania, principalul nostru partener, nu a mai avut creștere economică de cinci trimestre, deci situația în Germania este proastă și atunci suferim și noi, pentru că suntem într-o economie globală. Dar noi nu ar trebui să avem soarta Germaniei, pentru că spre deosebire de această țară, România primește ajutor extern. România ar trebui să crească, să se dezvolte, dar acest lucru nu prea se întâmplă”, a concluzionat Glăvan.