Îndreptarul cuvintelor acceptabile, după Universitatea Stanford (editorial)
- Adriana Popescu
- 24 decembrie 2022, 14:33
Autorii de parodii trăiesc vremuri grele, dat fiind că atât de mult din viața și cultura modernă aduce acum cu o publicație satirică de false știri false. Cea mai nouă probă în acest sens e faptul că administratorii Universității Stanford au publicat în mai un index al cuvintelor interzise, care trebuie să fie eliminate de pe site-urile și din calculatoarele instituției, dar și variante de substituire incluzive pentru a-i reeduca pe ignoranți.
Te consideri „american”? Te rog să n-o mai faci. E mai bine să te consideri „cetățean al SUA”, afirmă vânătorii de prejudecăți, ca nu cumva să-i ofensezi pe ceilalți locuitori ai continentelor americane. Și cuvântul „imigrant” e exclus, iar alternativa aprobată e „persoană care a imigrat”. E legea de fier a redactării academice: de ce să folosești un cuvânt când patru sunt îndeajuns?
Iar mai nou la Universitatea Stanford nu mai poți „stăpâni” o materie; în caz că n-ați auzit până acum, instituția vă explică: „stăpânii, din perspectivă istorică, au înrobit oameni”. Și nu cumva să îndrăzniți să concepeți un „experiment orb”, care „perpetuează neintenționat [ideea - n.trad.] că acea dizabilitate e cumva anormală ori negativă, susținând o cultură a discriminării persoanelor cu dizabilități”. Experimentele oarbe sunt bune și utile, dar nu contează; e mai bine să fie numite „experimente mascate”. Trebuie să ne ghidăm după știință.
„Gangbusters” [polițiști specializați în crimă organizată - n.trad.] e interzis, afirmă indexul, întrucât „evocă într-o lumină pozitivă ideea de acțiune polițienească împotriva «bandelor», care poate avea substrat rasial”. Nu c-am vrea să batem un cal mort [a-și răci gura de pomană - n.trad.] (expresie despre care indexul afirmă că „normalizează violența împotriva animalelor”), dar pe vremuri era necesar să ai o licență în științe sociale pentru a scrie o asemenea tâmpenie.
Inițiativa Eliminării Limbajului Dăunător este un proiect „multi-etapă” al responsabililor departamentului IT de la Stanford. Universitatea ne informează că pentru întocmirea listei au fost necesare „18 luni de colaborare cu grupuri interesate”. Nici nu ne putem imagina ce va mai urma, cu excepția faptului că va implica cu certitudine și mai mult împins de hârtii pentru și mai mult personal administrativ, a cărui proliferare se află în mare măsură la originea creșterii costului școlarizării în facultăți și a datoriilor acumulate de studenți. Pentru cei 16.937 de studenți pe care îi are, Stanford a angajat 2.288 de cadre didactice și 15.750 de indivizi ca personal administrativ.
Lista e prefațată de un avertisment de ofensă (și acestă expresie e interzisă): „Acest site conține limbaj care e ofensator sau dăunător. Vă rugăm să interacționați cu acest site în propriul vostru ritm.”
Evident că pentru unii responsabili ai universității a fost mai mult decât puteau duce. Luni, după ce s-a vorbit despre existența indexului pe rețelele sociale, Stanford l-a ascuns de publicul larg. Fără o parolă nici n-ai fi putut afla că pe listă a reușit să ajungă și cuvântul „stupid”, potrivit wsj.com
(Traducerea Rador)