Evenimentul Zilei > International > Indonezia își mută capitala de la Jakarta. Motivul este îspăimântător
Indonezia își mută capitala de la Jakarta. Motivul este îspăimântător

Indonezia își mută capitala de la Jakarta. Motivul este îspăimântător

Măsură extremă luată de autoritățile din Indonezia. Pentru că, încet, încet, orașul Jakarta este amenințat să fie înghițit de ape, președintele indonezian Joko Widodo este decis să relocheze capitala, potrivit digi24.

Un ministru al guvernului indonezian a declarat recent că autoritățile iau în calcul mutarea capitalei de la Jakarta, în contextul în care actuala capitală se scufundă. O decizie cu privire la noul oraș care ar putea deveni capitală nu a fost încă luată.

Ministul Bambang Brodjonegoro a declarat că președintele Joko Widodo a decis, la scurt timp după ce a câștigat alegerile generale, să relocheze capitala Indoneziei, afirmând că aceasta este o „decizie foarte importantă”. Potrivit presei indoneziene, cel mai probabil, capitala se va afla în orașul Palangkaraya, pe insula Borneo.

Nu este pentru prima oară când ideea mutării capitalei de la Jakarta a fost vehiculată. S-a întâmplat în mai multe rânduri încă din 1945, când Indonezia și-a câștigat independența. În 2016, un sondaj a arătat că Jakarta are cel mai prost trafic rutier din lume. Miniștrii sunt adeseori escortați de un convoi al poliției pentru a ajunge la timp la întâlniri.

Ministrul de planificare al țării spune că ambuteiajele din Jakarta costă anual economia indoneziană 100 de trilioane de rupii, echivalentul a 6,8 miliarde de dolari.

În plus, Jakarta este unul dintre orașele din lume care se scufundă. Cercetătorii spun că zone mari din oraș ar putea ajunge să fie înghițite de ape până în 2050. Nordul Jakartei s-a scufundat cu 2,5 metri în 10 ani și continuă să se scufunde cu 1-15 cm anual.

Orașul se află pe coastă, într-o zonă mlăștinoasă, traversată de 13 râuri.