Cel mai mare producător mondial de ulei de palmier a anunțat că va interzice exporturile de mărfuri începând de joi, provocând creșterea prețurilor uleiurilor comestibile.
Indonezia reprezintă aproximativ jumătate din oferta mondială de ulei de palmier, cel mai utilizat ulei vegetal din lume. Uleiul de palmier este folosit pentru gătit și pentru producerea a mii de produse de consum, inclusiv biscuiți, detergenți și rujuri.
Interzicerea exportului
Într-o declarație video de vineri, președintele indonezian Joko Widodo a declarat că mișcarea a fost concepută pentru a scădea prețurile interne la uleiul de palmier și pentru a asigura disponibilitatea alimentelor interne în urma inflației alimentare la nivel mondial.
„Voi monitoriza și vom evalua implementarea acestei politici, astfel încât disponibilitatea uleiului de gătit pe piața internă să devină abundentă și accesibilă”, a spus Widodo. Mișcarea vine în timp ce Indonezia a cunoscut proteste recente din cauza prețurilor ridicate la uleiul de gătit, prețurile cu amănuntul crescând cu peste 40% în acest an, potrivit Reuters.
Interdicția este de așteptat să fie în vigoare până la o nouă notificare. Exporturile indoneziene de ulei de palmier valorează aproximativ 30 de miliarde de dolari în 2021, potrivit furnizorului de date Statista. Ministrul de Finanțe al Indoneziei, Sri Mulyani Indrawati, a declarat vineri pentru Reuters că interzicerea uleiului de palmier va afecta alte țări, dar că este necesar să se limiteze creșterea prețurilor interne la uleiul de gătit.
Contractele referitoare la uleiul de palmier brut la Bursa Malaysia au crescut cu până la 7% luni dimineață. Ele au crescut cu peste 40% până în prezent. Prețurile alternative la uleiurile vegetale au crescut ca răspuns la interzicerea iminentă a exporturilor de ulei de palmier în Indonezia. Prețurile de referință ale uleiului de soia din Chicago au atins cele mai ridicate niveluri din 2008, arată înregistrările Reuters.
Creșterea prețurilor la ulei
Prețurile uleiului comestibil - inclusiv uleiul de palmier - au crescut din cauza războiului din Ucraina, deoarece țara este un mare exportator de ulei de floarea-soarelui. „Uleiurile comestibile sunt adesea interschimbabile, așa că lipsa unui tip exercită presiune asupra celorlalte”, a scris GRO Intelligence, o firmă globală de analiză a datelor agricole, într-o notă din 23 aprilie.
Creșterea prețurilor la uleiurile vegetale depășește creșterile generale ale prețurilor alimentelor, a scris GRO Intelligence în raport. Prețurile americane ale unui coș de uleiuri vegetale comune au crescut cu 41% pe an, în timp ce prețurile la alimente au crescut cu 25% pe an. „Interzicerea exporturilor de către Indonezia ar putea alimenta și mai mult inflația alimentară globală”, a adăugat firma potrivit Yahoo News.