Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la cel mai mic nivel din ultimele 6 luni, ajungând la 3,02%.
otodată, ROBOR la 6 luni a stagnat la 3,33%, pentru a patra oară consecutiv. Guvernul a anunţat, recent, că va introduce, de anul viitor, o „taxă pe lacomie” pe activele băncilor, acestea urmând să fie taxate diferenţiat, în funcţie de nivelul ROBOR. Executivul speră să obţină venituri suplimentare de 3,6 miliarde de lei din aceasta taxă, transmite Rador.
Reacţiile negative din partea mediului de afaceri cu privire la Ordonanţa de Urgenţă adoptată vineri sunt similare cu cele referitoare la transferul contribuţiilor, însă nicio multinaţională nu a părăsit România, ci, dimpotrivă, investiţiile străine au crescut, a declarat, joi, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea, într-o conferinţă de presă.
Întrebat cum va afecta "taxa pe lăcomie" sectorul bancar, în condiţiile în care mediul de afaceri şi chiar programele guvernamentale se bazează în mare parte pe împrumuturi bancare, ministrul a arătat că statul nu îşi doreşte să câştige bani din această taxă.
"Este o taxă din care Guvernul României nu doreşte să câştige bani, este o nontaxă, e o taxă de descurajare. Ne dorim ca ROBOR să rămână într-o limită decentă şi aşa vom ajuta mediul de afaceri", a subliniat Oprea.
De asemenea, întrebat dacă toate aceste măsuri au avut un studiu de impact, el a răspuns: "Sigur că sunt studii făcute, eu ştiu că aceste lucruri au fost evaluate foarte bine de către ministerele avizatoare".