Indemnizație de 50% în plus la pensie pentru acești români. CCR a luat decizia

Indemnizație de 50% în plus la pensie pentru acești români. CCR a luat deciziaBani. Sursa foto: Arhiva EVZ

Indemnizație de 50% în plus la pensie pentru acești români. CCR a luat decizia. Condiţia obligatorie pentru a încasa indemnizaţie de 50% în plus la pensie. Iată ce categorii de angajaţi sunt vizate.

Indemnizație de 50% în plus la pensie pentru acești români. Condiţia obligatorie pentru a încasa indemnizaţie în plus la pensie. Iată ce categorii de angajaţi sunt vizate.

Indemnizație de 50% în plus la pensie pentru acești români. Categoriile vizate

În urma deciziei adoptată de CCR, jurnaliștii și militarii pensionați pot primi indemnizația de 50% din pensie. Condiția este ca aceștia să fie membri ai uniunilor de creatori. Românii vor primi o indemnizație de 50% din pensie. Legea arată că beneficiul este acordat pensionarilor membri ai uniunilor de creatori legali.

Sursa foto: Dreamstime

Jurnaliștii vor beneficia de indemnizație specială la pensie. Sursa foto: Dreamstime

CCR a admis, prin Decizia 561/2022, o excepție de neconstituționalitate ridicată în 2018 referitoare la noțiunea de sistem public de pensii. Astfel a stabilit că “sintagma «sistemului public de pensii» din titlul Legii nr. 8/2006 privind instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, precum și din cuprinsul art. 1 alin. (1) din aceeași lege este neconstituțională”. Decizia a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial.

Legea arată că românii din domeniile creației muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice și al artelor plastice, care sunt membri ai uniunilor de creatori legal, recunoscuți ca persoane juridice de utilitate publică, pot beneficia de indemnizația lunară. Anterior, legea arăta că doar pensionarii din sistemul public de pensii au dreptul la acest beneficiu.

Legea 8/2006 a fost completată

Înainte de oficializarea, pe 8 februarie, a deciziei CCR, Legea 8/2006 stabilea acest drept exclusiv pentru pensionarii sistemului public de pensii. În 2016, prin Legea 83, Legea 8/2006 a fost completată. Jurnaliştii şi militarii pensionaţi, membri ai uniunilor de creatori, au primit dreptul de a beneficia de indemnizaţia specială. Odată cu apariția Deciziei CCR 561/2022 în Monitor, dispozițiile declarate neconstituționale se suspendă de drept. Ele își încetează efectele juridice din 25 martie 2023, dacă legiuitorul nu intervine pentru modificarea lor.

În urma deciziei adoptată de CCR, acum și jurnaliștii și militarii pensionați pot primi indemnizația de 50% din pensie. Condiția este ca aceștia să fie membri au uniunilor de creatori. Indemnizația lunară reprezintă 50% din valoarea pensiei. Legea limitează valoarea la două salarii de bază minime brute pe țară.

Efectele legale ale Legii nr. 8/2006, considerate neconstituționale, vor expira în 45 de zile de la publicarea deciziei. Luând în considerare că salariul minim brut în prezent este de 1.250 de lei, suma maximă a indemnizației speciale poate atinge valoarea de 2.500 de lei brut.

Creatorii de valori spirituale au o situație precară

Legiuitorul a urmărit, prin inițierea Legii nr. 8/2006, “instituirea unui beneficiu pentru membrii pensionari ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, având în vedere atât importanța socială a activității de creație, cât și necesitatea creării unor condiții de viață mai bune pentru creatorii de valori spirituale aflați, în majoritatea lor, într-o situație materială precară”, se arată în motivarea CCR.

Deși inițial proiectul de act normativ lua în calcul toți membrii uniunilor amintite cu calitatea de pensionari, ulterior sfera de aplicare a Legii nr. 8/2006 a fost restrânsă doar la persoanele care au dobândit dreptul la pensie în sistemul public de pensii. Acum, după ce anumite aspecte din Legea 8/2006 au fost declarate neconstituționale, ele își încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei CCR, respectiv din 25 martie.