Prevederile legate de Indemnizația pentru creșterea copilului au fost modificate în 2024. Conform unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului, părinții din România pot beneficia de o facilitate în plus.
Noi schimbări legate de indemnizația pentru creșterea copilului. Potrivit modificărilor aduse OUG 11/2010, părinții beneficiază de o facilitate în plus. Noutatea îi vizează pe cei care în ultimii 2 ani anteriori nașterii au făcut venituri impozitate conform Codului fiscal.
Indemnizația pentru creșterea copilului, schimbări în 2024
În 2024, OUG 11/2010 se modifică și prevede ca părinții au făcut impozitate conform Codului fiscal să beneficieze de concediu și indemnizație pentru creșterea copiilor. Măsura este aplicată până când minorii împlinesc vârsta de 2 ani. Aceasta este extinsă cu un an în cazul copiilor cu dizabilități.
În baza de date a Agenției Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) sunt înscriși peste 160.000 de părinți care primesc indemnizația de creștere a copilului.
Cum se calculează
Conform legii, ajutorul reprezintă 85% din media veniturilor lunare nete pe care beneficiarii le-au realizat înainte de nașterea copiilor. Este vizat un interval de 2 ani în acest sens.Cei care primesc acest ajutor trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
-nu mai puţin de 2,5 ISR (1.250 lei înainte de 1 martie 2022, respectiv de 1.314 lei începând cu 1 martie 2022 şi 1.496 lei începând cu 1 martie 2023);
-să nu fi depășit pragul de 8.500 lei.
În acest sens sunt luate în calcul veniturile din salarii și asimilate salariilor precum și cele din activități independente. Totodată, veniturile din drepturi de proprietate intelectuală și cele provenite din activități agricole, silvicultură și piscicultură sunt calculate.
Indemnizația pentru creșterea copilului. Ce trebuie să știe părinții
Stimulentul de inserție se acordă în cuantum de 1.576 de lei. Ajutorul este acordat în fiecare lună până când copilul împlinește 3 ani. Totodată, după încheierea concediului pentru creșterea copiilor, beneficiarii care obțin venituri supuse impozitului pot primi stimulentul de inserție care ajunge la 683 lei.
Părinții trebuie să știe că indemnizația lunară nu se cumulează cu stimulentul de inserție. Cererile pentru acordarea acestui ajutor se depun la primăria localității în cadrul căruia solicitant își are domiciliul. Cererile sunt soluționate în termen de 15 zile lucrătoare.