Tipurile de pensii și indemnizații care nu cresc în ianuarie. Informații de la Casa de Pensii

Pensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Casa de Pensii (CNPP) a anunțat că trei tipuri de pensii și indemnizații nu vor fi majorate cu 13% din ianuarie. Ei nu vor beneficia de bani în plus de pe 12 ianuarie.

Casa de Pensii(CNPP) a anunțat că trei tipuri de pensii și indemnizații nu vor fi majorate cu 13% din ianuarie. Este vorba de pensionarii speciali/ Excepții sunt pensiile speciale ale judecătorilor și procurorilor. Acestea nu vor fi actualizate cu rata anuală a inflației.

Tipurile de pensii care nu vor fi majorate

Nu vor beneficia de majorări nici cei care iau pensii pentru activitatea artistică sau pentru că au fost liberi profesioniști sau cei care trebuia să ia pensie de urmaș pentru că au fost persecutați din motive etnice.

Tipurile de pensii și indemnizații care nu cresc în ianuarie. Anunțul CNPP. Sursa: Arhiva EVZ

„Prin derogare de la prevederile art. 5 din Ordonanța Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, republicată, cu modificările și completările aduse prin Legea nr. 154/2021, drepturile stabilite potrivit art. 3^1 din Ordonanța Guvernului nr. 105/1999, republicată, cu modificările și completările aduse prin prezenta lege, se acordă și se plătesc începând cu data de 1 ianuarie 2025”, a anunțat Casa de Pensii.

Pensiile cresc cu 13.8% din ianuarie

În rest, toți pensionarii din sistemul public, inclusiv cei care primesc indemnizație socială, iau 13% în plus la pensie. Cresc și pensiile de urmaș sau pensiile de invaliditate tot cu 13,8%. Pensionarii Casei Judeţene de Pensii Bistrița-Năsăud şi-au încasat pensia prin cont bancar începând cu data de 10 ianuarie 2024, potrivit A3.

Tipurile de pensii și indemnizații care nu cresc în ianuarie. Anunțul CNPP. Sursa foto: arhiva EVZ

„În ianuarie, pensiile vor crește cu majorarea deja anunțată de 13,8%. Românii își vor primi pensiile la timp, ca și până acum. Din acest punct de vedere am văzut declarațiile panicate, populiste făcute de unii sau de ceilalți și chiar îi rog să fie mai rezervați în privința aceasta, fiindcă pe de o parte creează o neliniște românilor și care nu are nicio legătură cu realitatea”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Stagiul de cotizare, mărit odată cu noile pensii

Noua lege crește și stagiul complet de cotizare, care a fost extins la 25 de ani. Această modificare ajută în mod deosebit bărbații, având deja un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani, anterior setat la 30 de ani.

Aceștia vor experimenta o creștere semnificativă a pensiilor, de până la 30%. Creșterea diferă în funcție de numărul total de puncte acumulate pe parcursul carierei profesionale. Femeile, care au un stagiu complet de cotizare de 25 de ani, vor înregistra o creștere mai modestă a pensiilor, de doar 11%-12%.