Inculpații din dosarul ANRP au fost achitați definitiv. Mesajul transmis de fostul deputat Marko Attila, după aflarea sentinței

Inculpații din dosarul ANRP au fost achitați definitiv. Mesajul transmis de fostul deputat Marko Attila, după aflarea sentinței Sursa foto: Kelemen Hunor / Facebook

Inculpații din dosarul retrocedării unui teren din Constanța au fost achitați definitiv de instanță. În dosar sunt vizați fostul președinte al ANRP Crinuța Dumitrean și economistul Horia Simu. După aflarea sentinței, fostul deputat Marko Attila, pe numele căruia este emis un mandat european, a transmis un mesaj.

Judecătorii au luat o decizie definitivă în dosarul ANRP, care vizează retrocedarea ilegală a unui teren din Constanța. Instanța a decis ca inculpații din acest dosar să fie achitați definitiv. Printre persoanele vizate se numără și fostul președinte al ANRP Crinuţa Dumitrean, condamnată la șase ani și trei luni de închisoare.

Printre persoanele achitate în acest dosar se numără și economistul Horia Simu, expertul evaluator Alin Horaţiu Dima, Florentina Savu, consilier în cadrul ANRP, dar și cei care au făcut parte din comisia ANRP - Cristian Sebatian Mihai, Virgil Remus Baciu, Cătălin Florin Teodorescu, Attila-Gabor Marko, Oana Vasilescu, Dragoş-George Bogdan.

Decizia instanței a fost anunțată joi, de fostul deputat Marko Attila. Pe numele lui există un mandat european de arestare. Fostul deputat a vorbit despre cei ani de proces și, având în vedere că a fost achitat, el a anunțat că se întoarce acasă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În baza art. 421 pct. 2 lit. a) din Codul de procedură penală, admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, de inculpații Dumitrean Crinuța Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Teodorescu Cătălin Florin, Marko Attila Gabor, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoș George, Savu Florentina, Simu Horia și Dima Alin Horațiu și de apelanta S.C. Rosintaly Management Limited împotriva sentinţei penale nr. 232 din 27 noiembrie 2020 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I-a Penală, în dosarul nr. 779/2/2017 (315/2017).

Desfiinţează, în parte, sentinţa penală atacată și încheierea de ședință din data de 3 februarie 2020, numai în ceea ce privește dispoziția de schimbare a încadrării juridice şi, rejudecând:

În baza art. 396 alin. (1), (5) și (7) din Codul de procedură penală raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I-a din Codul de procedură penală, achită pe inculpații Dumitrean Crinuța Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Teodorescu Cătălin Florin, Marko Attila Gabor, Vasilescu Oana și Bogdan Dragoș George, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prevăzută de art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. (1) din Codul penal cu aplicarea art. 309 și art. 5 din Codul penal”, se arată în minută.

Inculpații din dosarul ANRP au fost achitați definitiv

Procurorii DNA au susținut că, pe date de de 22 octombrie 2009, Horia Simu, printr-un intermediar, a achiziționat drepturile litigioase ce priveau o suprafață de teren situată în municipiul Constanța, prețul cesiunii fiind de 700.000 euro. Potrivit acestora, economistul a inițiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajați ai societăților sale și prin intermediul unor persoane cu funcții de conducere din cadrul unor instituții publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obținerea despăgubirilor prin intervenția acestora la nivelul autorităților implicate în procedura de retrocedare.

„Urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, inculpaţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoş, Teodorescu Cătălin Florin şi Marko Atilla Gabor, în calitate de preşedinte respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu cu încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente) şi a altor prevederi legale, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horaţiu, prin care, valoarea unui teren în suprafaţă de 25 hectare situat în municipiul Constanţa (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei”, au transmis procurorii DNA.