Incredibil, un inculpat din dosarul masacrului a scăpat până acum de mâna legii! Mărturia artificierului rănit în dezastrul de la Colectiv

Incredibil, un inculpat din dosarul masacrului a scăpat până acum de mâna legii! Mărturia artificierului rănit în dezastrul de la Colectiv

Marian Moise nu a fost trimis în judecată alături de patronii firmei de artificii, pentru că a stat în spital. Acum, ancheta s-a reluat în privința sa

Procurorii au început cercetările în una dintre disjungerile făcute din dosarul tragediei de la Colectiv. Într-o primă fază, au fost trimiși în judecată patronii clubului în care și-au pierdut viața 64 de persoane și patronii firmei care a organizat focul de artificii de la concert. Acum a venit rândul lucrătorilor care efectiv au montat „mașinăriile” de la care se presupune că a pornit dezastrul.

Până acum, au fost trimiși în judecată Alin Anastasescu, Costin Mincu și Paul Gancea, patronii Colectiv, și Dana Niță, Cristian Niță și Viorel Zaharia, de la firma Golden Ideas Firewors Artists.

FOTO:Paul Gancea, unul dintre patronii de la Colectiv, va purta toată viața povara tragediei pentru care acum Justiția îl trage la răspundere

Artificiile au fost montate la show-ul trupei Goodbye to Gravity de Viorel Zaharia și Marian Moise. În incendiul din 30 octombrie 2015, Moise a fost grav rănit și a fost internat la Spitalul Bagdasar Arseni și apoi în Belgia. Din acest motiv, până miercuri, 27 iulie, el nu a putut fi audiat decât o singură dată, pe 1 noiembrie 2015, la spital. Acum s-a refăcut și anche ta împotriva sa a fost reluată. Dacă nu ar fi fost rănit, astăzi era în „lotul” Colectiv.

FOTO; Alin Anastasescu, un alt patron al Clubului, va avea, și el, o cruce greu de dus

„M-am ars...”

Audierea a durat 3 minute și 22 de secunde. A fost condusă de un ofițer de la Serviciul Omoruri și filmată de un criminalist. Moise era considerat martor, în acea fază de început a anchetei.

Polițist: O să filmăm câteva minuțele, o să îți pun câteva întrebări, o să te rog să ne răspunzi ce știi, ce îți aduci aminte. Asta e tot ce vom face... Da? O să te rog să ne spui cum te numești și când ești născut?

Moise: Marian Moise, 15 noiembrie 1985.

Polițist: Ce s-a întâmplat? De ce te afli aici? ( la spital n.n.)

Moise: M-am ars... În clubul Colectiv.

Polițist: Știi cum a izbucnit incendiul de acolo?

Moise: Nu pot să zic exact...a f...a ars ceva sus... de la... nu știu... deasupra unui... pe centrul clubului... și tavanul s-a aprins imediat... era numai burete... dintr-un singur loc a plecat tot.

Polițist: Știi cine a montat artificiile, cine s-a ocupat de montajul lor?

Moise: Eu cu un coleg, Viorel Zaharia (trimis deja în judecată n.n.) Cine ne-a chemat acolo, la montaj? Adi Rugină a solicitat firma și pe noi ne-a trimis... (Rugină a fost decorat post-mortem, pentru că și-a dat viața, încercând să salveze cât mai multe persoane din incendiu - n.n.)

„Nu facem nimic de capul nostru”

Moise: Nu mai știu de unde sunt produsele (artificiile n.n.) unele sunt făcute de firmă, altele sunt aduse... (un martor avea să declare că artificiile folosite în acea seară erau aduse din alt club și că aveau instrucțiunile netraduse în română n.n.) Nu facem nimic de capul nostru. Nu, că noi am lucrat prin firmă.

Polițist: Ce ați făcut voi pentru a respecta condițiile?

Moise: Noi am luat măsuri, aveam mai multe variante de montaj. Ne-am luat distanțele de siguranță, dar nu știam că e buretele ăla și nu știu dacă de la asta a plecat (expertiza de la dosar avea să arate că incendiul a plecat de la buretele atins de artificii n.n.) A fost un moment la începutul spectacolului și nu s-a întâmplat nimic... și după aia... nu știu după al doilea ( moment în care s-au folosit artificii n.n.) cum s-a întâmplat.

Polițist: La începutul spectacolului, artificiile erau montate tot pe stâlp?

Moise: La fel, identic, identic, în aceleași locuri și nu s-a întâmplat... nu a fost nicio problemă... și am încercat să sting... Aveam acolo, în locație, stingător... și când l-am folosit nu funcționa... (stingătorul era expirat n.n.)

Polițist: Marian, cine v-a trimis acolo, să montați artificiile?

Moise: Șefa noastră, Dana Niță. Audierea se încheie aici.

E foarte probabil ca starea de sănătate a rănitului să nu fi permis o declarație mai amplă. Daniela Niță – șefa din final – este și ea judecată. Cei de la firma de artificii au fost surprinși când falsificau actele societății, încercând să mascheze modul iresponsabil în care au organizat partea lor din spectacol.