Mai multe înregistrări video postate pe rețeaua de socializare Twitter arată protestatarii scandând ”Demisia, Khamenei!”.

Protestul a fost organizat în fața Universității Amir Kabir din Teheran, scrie Reuters.

Câteva zile la rând, Iranul a negat acuzațiile Occidentului privind responsabilitatea sa în prăbușirea, miercuri, a avionului ucrainean care decolase de la Teheran, cu 176 de oameni la bord.

În cele din urmă, autoritățile iraniene au recunoscut sâmbătă că avionul a fost lovit de o rachetă dintr-o eroare.

Deși liderul suprem și președintele Hassan Rouhani au exprimat condoleanțe prin intermediul social media, populația nu a fost mulțumită, mai ales din cauza faptului că inițial s-a încercat ascunderea adevărului.

Mulţi iranieni se întreabă de ce autorităţile nu au închis aeroportul din Teheran şi spaţiul aerian al ţării într-o perioadă în care ar fi fost în alertă pentru represaliile la atacul în care a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani la Bagdad.

”Au fost atât de grijulii să nu omoare niciun american în răzbunarea lor pentru Soleimani. Dar de ce nu au închis aeroportul? Aceasta arată cât de mult îi pasă acestui regim de iranieni”, a spus Mira Sedaghati prin telefon din Teheran.

”Neintenţionat? Ce înseamnă asta? Au ascuns această imensă ştire tragică zile întregi pentru a-l jeli pe Soleimani. Ruşine”, a scris Reza Ghadyani din Tabriz.

Alţi iranieni au cerut demisia unor oficiali, refuzând scuzele acestora.

”V-aţi răzbunat pe iranieni”, a reacţionat utilizatorul Ahmad Batebi pe Twitter la declaraţia preşedintelui Hassan Rouhani conform căreia ”Republica Islamică regretă profund această eroare dezastruoasă”.

”Doar demisia”, a scris într-un tweet utilizatorul Sadeq.

Sâmbătă, într-o postare pe Twitter, ministrul de externe Mohammad Javad Zarif a dat vina pe ”aventurismul american” pentru dezastrul avionului. ”Este capătul liniei, dle ministru! Aţi stricat totul!”, i-a replicat pe aceeaşi reţea utilizatorul Bita Razaqi.