Incredibil! Deșeuri aduse, de la 185 de kilometri, în Capitală. Miasmele gunoiului din Râmnicu Vâlcea terorizează locuitorii din Nordul Bucureștiului
- Mihnea-Petru Pârvu
- 2 septembrie 2016, 00:00
Dacă, la asfi nțit, te afl i în zona Casei Presei Libere ai parte, de cele mai multe ori, de un spectacol „aviatic” aparte. Zeci de mii de ciori survolează vechiul edifi ciu comunist în drum spre „aeroporturile” de domiciliu din copacii Herăstrăului. Au decolat de pe groapa de gunoi de lângă Chitila, sătule. Tocmai și-au terminat meniul zilnic compus din deșeurile bucureștenilor și, scandalos, din gunoaie aduse tocmai de la Râmnicu Vâlcea.
Locuitorii mai vechi din zona de Nord a Capitalei și cei din Chitila sau Chiajna sunt „vaccinați” vizavi de mirosurile gropii de gunoi Iridex sau, cum i se spune în popor, Rudeni. Numai că, în ultimii ani, zona s-a dezvoltat imobiliar masiv, iar noii proprietari, neobișnuiți cu damfurile emanate de respectivul focar înmieresmat, s-au revoltat.
Când s-au mutat, nu știu cum s-a făcut, că totul mirosea normal. Surpriza a venit ulterior. Miasmele îi țin pe locuitorii cartierelor rezidențiale cu geamurile închise. Oamenii au început să „sape”, să facă cercetări. Ce s-ar putea face? Cum rezolvăm problema? Au făcut petiții, plângeri și au umblat cu jalba în proțap pe la toate entitățile responsabile: Primăria Sectorului 1, Garda Națională de Mediu, Agenția Națională pentru Protecția Mediului și chiar la firmele care aduc deșeuri la groapă: Urban și Romprest, fără să mai vorbim de administratorii depozitului „odorizant”, firma Iridex.
Au rămas tot cu batista la nas, pentru că autoritățile, complice între ele, au pus-o pe țambal. Noi am aflat secretul lui Polichinelle, cel știut, dar ignorat, de toată lumea: aproape 3.000 de tone de gunoi din Râmnicu Vâlcea ajung, lunar, la Chitila! Beneficiarul este primăria vâlceană, transportatorul firma Romprest, iar încasatorul firma Iridex, administratorul gropii de gunoi. Restul sunt complici muți!
„În fiecare noapte miroase a hoit”
Locatarii din Sectorul 1, care locuiesc în apropierea gropii de gunoi Iridex (foto pe fundal), au mari probleme cu aerul FOTO: MARIAN ILIESCU
Oamenii s-au constituit în grupuri de protest, pe rețelele de socializare. Protestează și ei cum pot. „Locuiesc aici de doi ani. Mirosul e deosebit de puternic și se simte cel mai tare seara, în funcție de cum bate vântul”, strâmbă din nas, la propriu, Carman Bălan, locatara unui bloc nou, construit pe Șoseaua Chitila nr. 330-335. Îi ia vorba din gură Elena Popa, vecină de palier: „Io stau de patru ani... Și iarna și vara e la fel! După amiaza și seara trebuia să stăm cu geamurile închise. Nu poți ieși la o țigară, pe terasă! Dacă știam de la început nu mă mai mutam aici!”.
Soții Ștefania și Viorel Ionescu locuiesc în cartierul Residenz, din Chitila, diametral opus față de șoseaua de centură. Se plâng și ei: „Spre seară se simte cel mai tare, când bate vântul spre noi. Weekendul trecut a trebuit să închidem toate ferestrele că, dacă intră, mirosul nu mai iese!”. Cătălin Vânjoveanu, și el proprietar de câțiva ani, al respectivului complex rezidențial, e întru totul de acord: „E groaznic! În fiecare noapte miroase a hoit!”.
Autorizație pentru 2.500 mp. Gunoi pe 6.922 mp!
E limpede că, în ultimul an, s-au intensificat mirosurile deranjante, dacă nu chiar abominabile, în zona Chitila, din Sectorul 1, Chiajna, și prin vecini, printre cei mai afectați de duhoare fiind locuitorii din zona de Nord a Capitalei. Mii de reclamații au fost depuse de locatarii acestor zone la Garda de Mediu, cu privire la aceasta problemă.
Drept consecință, în perioada 25-29 Iulie 2016, a avut loc un control la toți poluatorii din zonă, între care și groapa de gunoi IRIDEX – cunoscută și drept Groapa Ruteni – control efectuat de Garda de Mediu. S-a constatat, printre altele, că suprafața pe care se depozitează deșeurile, este mult mai mare decât cea autorizată.
Situația financiară dezastuoasă în care se zbate Grecia, astăzi, se datorează și faptului că a plătit mulți ani această penalitate, de 200.000 de euro pe zi, către UE, pentru neîndeplinirea angajamentelor luate pe gestionarea deșeurilor.
Mai exact, groapa este autorizată doar pentru 2.500 de metri pătrați și se depozitează gunoaie pe 6.922 de metri pătrați! Cităm din Raportul de Control al Gărzi de Mediu: „La data verificării, depozitarea deșeurilor municipale și asimilabile se realizează, în cadrul compartimentului C7, pe o suprafață de 6.922 metri pătrați. Conform normativului tehnic zona de depozitare trebuie sa aibă o suprafață de cel mult 2.500 de metri pătrați”. Q.E.D.
Autorizația de Mediu dă liber la gunoaiele vâlcene pentru București
La Rom Waste Solutions, lângă gropa de gunoi, se sortează o parte din deșeuri. A se observa că nu există porți etanșe la intrarea în depozit FOTO: RAZVAN VALCANEANTU
Am solicitat conducerii IRIDEX să ne comunice dacă la depozitul gestionat de ei se aduc și deșeuri din alte localități. Raspunsul primit a fost următorul: „Nu, la noi nu se depozitează deșeuri aduse din alte localități!”. Am întrebat și cele mai mari firme care aduc deșeuri la IRIDEX, adică: Urban și Romprest precum și stația de sortare RomWaste Solutions. Răspuns am primit, curios, numai de la Urban: „Transportăm deșeuri, la depozitul IRIDEX, în baza contractului încheiat. Deșeurile provin numai de pe raza municipiului București și a județului Ilfov, zone arondate la depozitare către depozitul IRIDEX.
În schimb, în Autorizația de Mediu nr. 6, din 27.06.2011, revizuită, a SC Compania Romprest Service SA, la informațiile despre Județul Vâlcea, cu referire la activitatea firmei de pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea, unde are exclusivitate în prestarea serviciilor, se precizează: „Se descarcă deșeurile din autogunoiere în containere amplasate la Feteni și Râureni pentru a se transporta la depozite precum: FETENI, HOREZU, IRIDEX precum și alte depozite cu care societatea are încheiate contracte valabile”. Deci firma este autorizată să transporte deșeurile din Vâlcea la depozitul IRIDEX!
Iridex se jură că-i „curată” și Romprest cere bani de la primăria Rm. Vâlcea
Că gunoaiele se depozitează la București și nu pe local, la Feteni sau Horezu – județul Vâlcea, o demonstrează și acțiunea în Justiție demarată de Romprest împotriva Primariei Râmnicu Vâlcea, prin care îi solicita acesteia să-i deconteze costul cu transportul deșeurilor la București, aproximativ 450.000 lei pentru două luni. Cităm: „Consecințele refuzului abuziv de acceptare la Depozitul Feteni din partea Municipiului Râmnicu Vâlcea, constând în producerea de cheltuieli foarte mari pentru societatea noastră, ne-a pus în situația de a fi nevoiți să ne deplasăm cu deșeurile la stația de sortare/tratare deșeuri Rom Waste Solutions SRL de la Chiajna, Județul Ilfov și IRIDEX distanța fiind de 370 km dus-întors”. Ori una, ori alta, ori conducerea firmei Iridex – societate patronată de Corneliu Pascu, fost parlamentar PSD – minte, ori cei de la Romprest cer bani aiurea în tramvai de la edilii vâlceni! Păi, dacă Romprest nu aduce gunoi din Vâlcea, în București, la Iridex, de ce mai cere bani de la primăria vâlceană pentru acest serviciu!?
Problema de la Chitila este cunoscută de absolut toate autoritățile statului și nimeni nu face nimic!
3.000 de tone de gunoi din Vălcea ajung, lunar, în Sectorul 1 al Capitalei
Primaria Sectorului 1, prin răspunsul formulat către noi, ne informează că nu are cunoștință dacă la groapa de gunoi IRIDEX se aduc deșeuri din alte localități. Nu credem că primarul Tudorache nu știe acest lucru ci, mai degrabă, că încearcă să bage guoiul sub preș. Ministerul Mediului, Garda de Mediu și Agenția Națională pentru Protecția Mediului nu au răspuns întrebarilor noastre aplicate, până la data publicării articolului, deși au trecut, de la data solicitări mai mult de zece zile. Pentru noi este clar, acum, că deșeurile colectate din Râmnicu Vâlcea, de către Romprest, se transportă la București. În fiecare zi, oricine vrea să monitorizeze drumul dintre Vâlcea și București poate observa convoaiele de mașini încărcate cu gunoaie! Iar aceasta activitate este autorizată de Ministerul Mediului.
În concluzie: Râmnicu Vâlcea, municipiu reședință de județ, cu aproximativ 100.000 locuitori și o „producție” de deșeuri de 3.000 tone pe lună, care are propriul depozit ecologic de deșeuri realizat cu fonduri europene și inaugurat în 2009, transportă deșeurile la București, la 170 de kilometri depărtare, în sectorul 1 al Bucureștiului, făcând viața un calvar locuitorilor din zonă. Asta nu că ar fi mirosit mai frumos fără gunoaiele vâlcenilor…
România riscă amenzi de 200.000 de euro pe zi!
Autorizația depozitului de deșeuri IRIDEX, adică a gropii de gunoi e lângă Chitila, este valabilă pâna în anul 2019. Nu putem ști dacă, în 2019, autorizația se va prelungi sau depozitul se va închide. Asta depinde de stadiul de ăndeplinire a cerințelor UE de către România la acea dată. Cert este că, la capitolul gestiunea deșeurilor , mai precis la îndeplinirea țintelor – „target”-urilor – de țară pentru reducerea cantităților de deșeuri depozitate, România este mult în urmă. Una dintre țintele asumate spune că, până în 2020, România trebuie să depoziteze, în depozite ecologice, maximum 50% din deșeurile ce se colectează. În 2015, cu cinci ani înainte de intrarea în vigoare a acestui deziderat utopic, România a realizat numai în proporție de 1% reciclarea deșeurilor și a „depozitat” - adică a dus la gropile de gunoi – 99% din deșeurile colectate. În aceasta situație, la modul cum se gestionează, în prezent, deșeurile și cum se eliberează autorizațiile de către Ministerul Mediului prin ANPM, este aproape sigură intrarea României în situația nefericită de „infrigment” pe deșeuri ceea ce se traduce prin penalități de 200.000 euro pe zi pentru România!