A stat aproape doi ani și jumătate la închisoare , așteptând să fie judecat!

Aceasta este povestea romanului Nicolae Stan, în vârstă de 39 de ani, care a fost eliberat în luna septembrie din închisoare , după ce magistrații din Spania  au decis că este nevinovat, ziarulromanesc.es Românul a fost acuzat de uciderea  lui Luis Lozano, un om de afaceri din domeniul construcțiilor,  ucis pe 17 mai 2016 la domiciliul său din Villar del Olmo , Madrid . Nicolae Stan a fost declarat nevinovat de un juriu popular, după ce muncitorul român a fost  arestat când avea 37 de ani, fiind singurul acuzat de crimă .Procesul românului s-a desfășurat în perioada 9 – 23 septembrie, cu un juriu popular în secția 16 a Tribunalului Provincial din Madrid.

Potrivit ziarului Razon, în timpul procesului au depus mărturie aproximativ douăzeci de martori, 22 de gardieni civili care au participat la anchetă care acum trebuie reluată de la început. Procurorul a cerut 20 de ani de închisoare pentru român precum și plata unei  despăgubiri de 80.000 de euro către  fosta soție și fiica victimei.

Ce acuzații i se aduceau românului

Potrivit procurorilor,  Nicolae Stan , „în compania altor persoane neidentificate și în acod cu acestea”, circula cu mașina sa Citroen Berlingo albă, lângă barul Boletus din Eurovillas, unde se era și constructorul spaniol . Procurorii acuză că Nicolae, împreună cu niște necunoscuți,  l-au urmărit pe întreprinzătorul spaniol și au intrat în casă acestuia. Conform rechizitoriului, atunci când omul de afaceri a intrat în casă , Stan l-a atacat „lovindu-l la spate, brațe și cap, ceea ce l-a determinat să cadă pe podeau, semi-inconștient”. Stan a fost acuzat de crimă cu premeditare, decesul victimei producându-se la ora 11:45, conform autopsiei. Cu victima deja la pământ și „cu intenția de a-l ucide, i-a apăsat strâns gâtul cu o mână pentru a-l strangula, în timp ce-i acoperea căile respiratorii cu cealaltă”, au scris procurorii în rechizitoriu.

Luis Lozano, un constructor în vârstă de 61 de ani, locuia singur într-o vilă din cartierul Eurovillas din localitatea Madrid Villar del Olmo. Lozano a început să aibă datorii atunci când criză a lovit domeniul construcțiilor, problemele financiare afectând și căsătoria lui. El s-a despărțit de soție  și a început să iasă frecvent noaptea, fiind găsit ucis în casă să pe 17 mai 2016 .

Criminaliștii Gărzii Civile au mers pe trei piste , și anume  sentimentală, profesională și jaf, concentrându-se la sfârșit pe ultima.  Chiar dacă din casă nu lipsea nimic, l-au arestat pe Stan la aproape un an de la evenimente, el întrând în detenție provizorie pe 7 aprilie 2017. Ulterior, un judecător l-a eliberat după aproape un an de detenție, în ianuarie 2018, dar judecătorul titular al Curții de Instrucție numărul 3 din Arganda, care desfășura anchetă, a decis  din nou detenția lui.

Probele care au condus la arestarea romanului au fost practic , trei indicii, și anume amplasarea autoutilitarei sale în apropiere de barul în care se află victima, transmiterea datelor de la telefonul său de la releul din zona casei decedatului și ADN-ul său pe bandă adezivă care acoperea una dintre cele două camere de supraveghere video din hol.Îndoielile legate de aceste indicii, care nu erau probe, i-au făcut pe jurați să îl declare pe român nevinovat, Judecătorul dispunând achitarea lui, într-o sentință notificată la 1 octombrie. Judecătorul pune la îndoială punctul de plecare al anchetei poliției , afirmând că argumentul furt nu are sens, deoarece „faptul dovedit este că nu au luat niciun obiect de valoare”. «Se știa în cartier că Luis era în faliment (…). Acesta este motivul pentru care ipoteza furtului este exclusă”, spune judecătorul.

Sentința argumentează de ce „respinge” cele trei indicii principale împotriva lui Stan.

Juriul nu a putut consideră practic nicio probă definitivă.

Familia victimei, care a cerut 25 de ani de închisoare pentru inculpat, va stabili împreună cu avocatul dacă va face apel împotriva sentinței, fiind șanse mari că Parchetul să facă recurs, dar sunt puține șanse de schimbare a sentinței.În condițiile în care Stan nu este vinovatul, anchetatorii ar putea merge acum pev alte piste, una din ele o femeie de orofine română, pe nume Diana, cu care Lozano ar fi avut o relație romantică. Soțul acestei femei, tot român, ar fi aflat de aceste infidelități și ar fi putut să se răzbune.

O altă ipoteză este legată de datoriile pe care Lozano le avea la lucrătorii săi. Această a fost văzut discutând cu unul din ei, numit Răul și,  de origine română, cu o zi înainte de crimă la centrul comercial Eurovillas.Garda Civilă a interceptat telefonul mobil al acestui bărbat, însă nu au reușit să obțînă dovezi împotriva lui sau să-l lege de crimă.