Inconştienţă sau nepăsare? Informația momentului vizează toți oamenii

Inconştienţă sau nepăsare? Informația momentului vizează toți oamenii

Sistemul de geolocalizare Advanced Mobile Location (AML) permite conectarea tuturor telefoanelor la serviciile de urgență indiferent în ce tară te afli. Este un sistem prin care poate fi localizat, cu exactitate, apelantul unui telefon de urgenţă.

Odată făcut un apel de urgenţă, sistemul AML trimite automat un SMS cu locația apelantului către Poliţie, serviciile medicale, Pompieri sau Paza de Coastă (unde este cazul). Sistemul afişează inclusiv cea mai rapidă ruta de intervenţie.

Scandalul la nivel european s-a declanşat după moartea lui Simon Gautier care a fost găsit mort într-o râpă pe 18 august, în Italia. Apelase numărul de urgență la câteva minute după ce a căzut, asta fiind pe 9 august. Dar, din păcate, el nu știa unde se află, şi nimeni nu a fost în stare să-i identifice telefonul.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Italia nu a activat niciodată sistemul de geolocalizare Advanced Mobile Location. O neglijență astăzi puternic criticată

 

Pe 9 august, francezul de 27 de ani sună la 118, numărul italian de urgență. El explică că a căzut de pe o stâncă și că are ambele picioare rupte. Dar Italia, din păcate, nu avea activat sistemul de geolocalizare AML , care permite conectarea tuturor telefoanelor la serviciile de urgență, relatează BFMTV .

Mario Balzanelli, președintele rețelei naționale „118”, denunță întârzierea tehnologică a țării sale: "Simon Gautier ar fi fost imediat geolocalizat, şi foarte repede salvat, iar viața lui ar fi fost probabil salvată dacă Italia ar fi aplicat directiva europeană din 2009 privind geolocalizarea apelurilor de urgență", declară el potrivit Ansa.

„Acest caz ilustrează faptul că, în Italia, cele 118 centrale telefonice sunt încă lipsite de sistemul de geolocalizare a apelurilor de urgență, deși a fost prevăzut un decret al ministrului Industriei în 2009", adaugă el.

De fapt, doar 12 țări europene au activat acest sistem, printre care Austria, Olanda, Norvegia, Belgia, Regatul Unit...Dar nu şi Italia. Nici Franța. Apropo, acest sistem a fost întârziat şi de statul român timp de ani de zile. O situație pe care o regretă amarnic EENA - Asociația Europeană a numerelor de urgență. Acesta susține că „dacă toate țările Uniunii ar folosi AML, 7.500 de vieți ar fi salvate în decurs de zece ani”.