Președintele filipinez, Rodrigo Duterte, destabilizează zona în favoarea Chinei și Rusiei
În timp ce China prelua controlul recifului filipinez Scarborough Shoal, situat în largul insulei Luzon, Manila și Washington au decis, în 2014, să-și consolideze relațiile militare prin revizuirea clauzelor unui tratat de apărare reciprocă semnat în 1951.
Numai că, de când a fost ales președintele Filipinelor, Rodrigo Duterte a început o apropiere de Beijing și Moscova și a pus sub semnul întrebării legăturile militare ale țării sale cu Statele Unite, în special din cauza relațiilor sale cu președintele Obama , acesta din urmă fiind un critic acerb al metodelor brutale ale omologului său filipinez.
„Le-am oferit americanilor suficient timp pentru a se juca cu soldații filipinezi”, a lansat Duterte, după ce a spus că intenționează să organizeze exerciții militare cu Rusia și China.
Anterior, președintele Filipinelor le ceruse consilierilor militari americani (alocați forțelor filipineze angajate împotriva grupării teroriste Abu Sayyaf) să părăsească insula Mindanao și a decis să pună capăt patrulelor comune cu Marina SUA.
Cu toate acestea (și când Donald Trump îi succeda lui Obama la Casa Albă) , președintele filipinez a fost prins pe picior greșit când grupări care-și revendicau apartenența la Statul Islamic au atacat și ocupat orașul Marawi, situat pe insula Mindanao.
Neobișnuită în combat urban, armata filipineză a fost pusă în dificultate iar Manila a trebuit să accepte ajutor militar din SUA și din Australia. În același timp, după recifele din Scarborough și Reed Bank, China a început să adulmece și alte recife filipineze, precum cel din Pag-aga.
În aprilie 2019, 200 de nave chineze se aflau în zonă iar președintele Duterte a amenințat în vânt: „Nu vă atingeți de Pag-aga. Am soldați acolo. Le voi cere să pregătească miziuni kamikaze”.
Având în vedere amenințarea jihadistă, apetitul teritorial chinez și sosirea lui Trump la Casa Albă, s-ar fi crezut că sentimentele lui Duterte cu privire la Statele Unite se vor schimba. Mai ales că Mike Pompeo, șeful diplomației americane, a invocat clauza de apărare reciprocă prevăzută la articolul 4 din tratatul din 1951.
„Construirea de insule artificiale și activitățile militare ale Beijing-ului în Marea Chinei de Sud vă amenință suveranitatea, securitatea și, prin urmare, traiul zilnic. Astfel, (...) orice atac armat împotriva forțelor filipineze, avioanelor sau navelor sale din Marea Chinei de Sud va activa obligațiile de apărare reciprocă definite de articolul 4 din tratatul nostru de apărare reciprocă ”, a afirmat, citat de Opex 360, Pompeo.
Cu atât mai surprinzător, Manila și-a anunțat, marți, decizia de a încheia „Visiting Forces Agreement”, acordul cu privire la forțele străine, semnat în 1998, pentru a oferi un cadru legal prezenței militarilor americani în Filipine și pentru a permite organizarea de manevre militare comune.
Conform acestui acord, un soldat american care comite o infracțiune sau o crimă pe teritoriul filipinez are asigurarea de a fi judecat de o instanță a țării sale, cu excepția cazului în care faptele care i se reproșează sunt „de o importanță deosebită pentru Filipine”.
„Rezilierea Visiting Forces Agreement a fost notificată adjunctului ambasadei SUA”, a informat, pe Twitter, Teodoro Locsin, ministrul filipinez al afacerilor Externe.
Această decizie ar fi fost motivată prin faptul că SUA au refuzat să-i acorde viză lui Ronald Dela Rosa, fost șef al poliției filipineze, devenit senator. La Manila, acest fapt a fost perceput ca o sancțiune împotriva modului cum este condusă lupta împotriva traficului de droguri în Filipine.
Rodrigo Duterte a refuzat și invitația adresată de Trump de a participa la un summit între Statele Unite și Asociația națiunilor din Asia de sud-est, în luna martie.
"Aceasta este o decizie gravă, cu implicații importante pentru alianța dintre Statele Unite și Filipine", a reacționat ambasada americană din Manila, după anunțul făcut de Teodoro Locsin. „Vom analiza cu atenție cea mai bună modalitate de a avansa interesele noastre reciproce”, a adăugat ambasada.
Potrivit acordului pe care vrea să-l denunțe Manila, cele două părți au la dispoziție 180 de zile pentru a găsi o modalitate de înțelegere, în încercarea de a evita rezilierea lui.
De acum, Duterte are timp să se răzgîndească. Cel puțin înainte ca Trump să nu-l trimită la colț.