Inconștiență în Sănătate. Adevărul despre infecțiile spitalicești

Inconștiență în Sănătate. Adevărul despre infecțiile spitalicești

România raportează de 10 ori mai puține infecții spitalicești decât media Uniunii Europene.

Profesorul Alexandru Rafila a susținut că situația reală din România rămâne o necunoscută, din cauza raportării „trunchiate”.

"Cunoaștem situația reală din România probabil parțial. Raportăm de 10 ori mai puține infecții decât media UE, iar bacteriile multi-rezistente izolate în cazul infecțiilor invazive, grave, reprezintă unele din cele mai ridicate procentaje din UE", atenționează Alexandru Rafila.

Acesta propune însă și câteva posibile soluții: "Cum putem rezolva aceste probleme? Diagnosticul microbiologic în spitale, 24h/7zile este esențial pentru a putea cunoaște și ține sub control cele 2 fenomene. Organizarea cât mai rapidă de laboratoare sau compartimente de microbiologie care să aparțină spitalelor publice, încadrat cu medici microbiologi/medici de laborator care să poată colabora cu epidemiologul și cu responsabilul de prescrierea antibioticelor din spital (medic de boli infecțioase), pe baza protocoalelor și pe baza cunosterii situației din fiecare spital reprezintă soluția problemei."

Ne puteți urmări și pe Google News

Profestorul Alexandru Rafila a mai spus că printr-un proiect al Institutului „Matei Balș”, finanțat de guvernul Norvegiei, se urmărește rezolvarea acestor probleme.