Pentru prima dată în 11 ani, la Gala Tânărului Actor din Mangalia, premiul la individual feminin nu a fost acordat.
Emoţii, nervi, talent şi seri de neuitat pentru iubitorii teatrului de la malul mării. Sâmbătă seara s-a încheiat Gala Tânărului Actor „HOP!“, ajunsă la a XI-a ediţie, la care au participat 43 de absolvenţi - 15 la secţiunea individual, restul la „grup“. Au fost aceleaşi probe de foc - cea la alegere şi cea obligatorie. Anul acesta „Statistica“ lui I.L. Caragiale a dat frâu liber imaginaţiei tinerilor actori, care au devenit, fiecare, crainici, prostituate, conţopişti, prezentatoare TV cu busturi generoase.
Misiunea juriului a fost destul de dificilă anul acesta. Alexandru Berceanu - regizor, Andreea Bibiri - actriţă, Florin Fieroiu - coregraf, Virginia Mirea - actriţă, şi Dan Tudor - actor şi regizor, au cumpănit foarte mult până să ia una dintre cele mai dificile decizii din ultimii unsprezece ani: nicio actriţă nu a reuşit să se „califice“ pentru premiul la individual feminin. Decizia juriului a fost implacabilă: toate actriţele s-au clasat cam la acelaşi nivel una faţă de cealaltă, dar nu s-au ridicat la cerinţele galei.
La individual masculin, trofeul a fost adjudecat de Pavel Bârsan, care a reuşit să fie cel mai bun şi să impresioneze juriul. La secţiunea grup, câştigători au fost Ruxandra Chelaru şi Vlad Drăgulescu, cu „Metamorfoze“.
La final, Matei Rotaru a obţinut cele mai multe voturi şi premiul, simbolic, e drept, de „favorit al publicului“. Premiul Timică, acordat de Asociaţia Culturală Candole Partners, a fost oferit de actriţa Lucia Mureşan Lorenei Lupu şi lui Dorin Ionescu. Premiul special al juriului „Sică Alexandrescu“, a fost obţinut de acelaşi Matei Rotaru.
Premiul „Maria Filotti“, acordat de Prinţul Şerban Cantacuzino, a fost înmânat lui Lari Cosmin Giorgescu. Evenimentul de la Mangalia a costat 130.000 de lei (36.000 de euro), iar câştigătorii au primit câte 5.000 lei (1.350 de euro, pentru secţiunea grup) şi 3.000 lei (830 de euro, pentru Premiul „Sică Alexandrescu“ şi pentru secţiunea individual). 43 de absolvenţi s-au luptat pentru premiile de la Mangalia REVOLTĂ
„Concurenţii nu au teamă de penibil“ Actorul Dan Tudor, în vârstă de 41 de ani, a fost unul dintre juraţii galei. El este legat afectiv de această manifestare, pentru că la prima ediţie, cea din 1998, a fost premiat, la secţiunea grup.
„Eu am câştigat chiar de două ori: în 1995, anul în care am absolvit, câştigasem la Costineşti, la secţiunea individual, Marele Premiu“, povesteşte Dan Tudor.
„Concurenţii nu au teamă de penibil, de ridicol. Generaţia noastră este un produs mixt, cu o parte formată înainte de Revoluţie, cealaltă după 1989; suntem un altoi straniu. Pe de altă parte, mulţi concurenţi vin la „HOP!“ ca la institut, cu nişte lucruri nedezvoltate. E totuşi o gală, aceasta este denumirea festivalului, ceea ce presupune o selecţie anterioară şi un aer sărbătoresc. Actoria este o meserie de împărat; dacă te-ai pregătit ca o slugă, slugă rămâi. Ei nu se prezintă ca nişte instrumente formate, după patru ani de studii; n-au dicţie, trebuie mai multă atenţie pe rostire, pe vorbire. S-a pierdut o anumită disciplină a învăţă mântului, studenţii nu se mai duc la cursuri. Actoria nu este o meserie care se face după ureche, iar incompetenţa este agresivă“, declară actorul.
De la camion la teatru
„Dacă te uiţi la TV, vezi numai amatori care fac pe actorii şi apar pe ecran. Există ingineri care se joacă de-a actorii; unii nici nu şi-au terminat Bac-ul şi joacă în telenovele. Este o imbecilitate“, explică Dan Tudor.
„Hazardul a jucat, de altfel, mereu un rol important în viaţa mea. Eu am fost şofer de camion. Eram pe plajă la Costineşti, la mare, şi m-am întâlnit întâmplător cu un fost profesor. Tot întâmplător a trecut pe acolo Catrinel Stănculescu, fata actorului Silviu Stănculescu (la acea vreme, directorul Teatrului de Comedie), care fusese la rândul ei o fostă elevă a profesorului meu. Silviu Stănculescu a venit s-o ia de pe plajă, m-a văzut, m-a plăcut şi mi-a zis să trec, când ajung în Bucureşti, pe la Teatrul de Comedie. Eu nu înţelegeam ce se întâmplă. N-am spus niciodată poezii la şcoală, nu am fost premiant. Credeam că au nevoie de un şofer. Regizorul Valeriu Moisescu, care lucra la Teatrul de Comedie, mi-a zis, la rândul său, că trebuie să devin actor. Am dat examen la IATC şi am intrat“, povesteşte el. De la Naţional, în Irlanda
De o perioadă, Dan Tudor joacă în Irlanda, încurajat fiind de Ion Caramitru. „În februarie, la Dublin, se va reprezenta „The Stranger“, în care eu joc rolul principal, al „Străinului“. Despre ce-i vorba? Dramaturgul Paul Meade a scris o piesă inspirată din experienţa mea, pe care eu o voi juca. Sunt acum unul de-al lor: am impresarul meu, acelaşi cu al lui Colin Farrell şi Pierce Brosnan“.