Incompatibilitatea lui Iohannis, la mâna Curții Constituționale
- Ionel Stoica
- 26 noiembrie 2014, 00:00
Cazul incompatibilității președintelui ales este subiect de dispută între specialiști. Primul termen din contestația ANI se judecă la anul, după ce Klaus Iohannis începe mandatul, și nu se știe dacă imunitatea prezidențială se aplică în acest caz.
Procesul în care președintele ales al României, Klaus Iohannis, este reclamat de Agenția Națională de Integritate (ANI) pentru incompatibilitate va începe pe 14 ianuarie 2015. Curtea Supremă a admis ieri, în principiu, judecarea recursului făcut de inspectorii de integritate împotriva deciziei magistraților Curții de Apel Alba Iulia, care i-a dat dreptate președintelui ales.
Președintele, citat la proces
La următorul termen sunt citați Iohannis şi un reprezentant al Agenţiei Naţionale de Integritate. Atunci se va decide definitiv dacă primarul Sibiului a fost în incompatibilitate în perioada în care a reprezentat municipiul în adunările generale ale acționarilor societăților Apă Canal și Piețe sau dacă raportul ANI va fi anulat.
Până la următorul termen din acest proces, Curtea Constituțională va judeca pe 9 decembrie o excepție de neconstituționalitate care privește exact posibila incompatibilitate a mai multor primari din întreaga țară. Dacă articolul din lege va fi declarat neconstituțional, Iohannis scapă automat de problemele de incompatibilitate ridicate de ANI. Preşedinta Curţii Supreme, Livia Stanciu, a declarat că în alte cazuri similare, instanţa aşteaptă hotărârea CCR, pentru a judeca aceste dosare.
Pe de altă parte, mandatul de președinte al lui Iohannis începe pe 21 decembrie, iar mai mulți specialiști în drept consideră că acesta s-ar putea bucura de imunitatea prezidențială, conferită de Constituție. Astfel, dosarul ar putea fi suspendat pe întreg mandatul de președinte. Pe de altă arte, alți specialiști susțin că situația ar fi neclară dacă magistrații nu vor suspenda cazul și vor continua judecarea dosarului.
Acuzațiile ANI
În 24 aprilie 2013, ANI anunța că primarul Sibiului se află în stare de incompatibilitate întrucât are și calitatea de reprezentant al municipiului în AGA a Apă Canal SA, din 5 august 2010, și Piețe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale. ANI a subliniat că potrivit legii un primar nu poate fi și reprezentant al municipiului într-o companei de stat. Pe 25 septembrie 2013, Curtea de Apel Alba Iulia a invalidat raportul ANI.