Incident aviatic: SUA și Rusia, război al declarațiilor

Statele Unite au acuzat Rusia că i-a pus în pericol pe piloții americani, în timpul unei întâlniri aeriene. Incidentul a avut loc miercuri când, potrivit americanilor, rușii au testat o rachetă anti-satelit.

Armata americană a acuzat piloții unui avion de vânătoare rusesc că au pus în pericol echipajul unui avion de supraveghere al marinei americane.

Avionul rusesc a efectuat o manevră inversă în mare viteză în fața aeronavei americane, în cadrul unei interceptări „nesigure”, miercuri, deasupra Mării Mediterane.

În același timp,Comandamentul spațial al armatei americane a declarat că Moscova a procedat, tot miercuri, la testul unei rachete anti-satelit.

Potrivit US Navy, un avion rusesc Su-35 a făcut acea interceptare „periculoasă” a avionului american de supraveghere (P-8) atunci când acesta din urmă zbura în spațiul aerian internațional deasupra Mediteranei.

„Interacțiunea a fost judecată drept periculoasă pentru că avionul Su-35 a efectuat o manevră inversată cu mare viteză, la 25 de picioare direct în fața avionului american, ceea ce i-a pus pe piloți și echipaj în pericol, a declarat Flota a 6-a americană, scrie CNN.

„Echipajul avionului P-8A a raportat turbulențe de siaj în urma interacțiunii. Durata interceptării a fost de aproximativ 42 de minute”, a indicat comunicatul american, adăugând că „această interacțiune a fost iresponsabilă”.

SUA au acuzat deseori Rusia că efectuează interceptări nesigure ale avioanelor americane de supraveghere, inclusiv deasupra Mediteranei, dar aceste incidente s-au diminuat în ultimii ani.

Pe de altă parte, au indicat americanii, „Comandamentul spațial american este la curent și a urmărit testul rachetelor anti-satelit cu ascensiune directă (DA-ASAT) ale Rusiei, la 15 aprilie”.

Generalul John W. „Jay” Raymond, comandantul Space Command și șeful operațiunilor spațiale ale US Space Force, a declarat că testul rusesc „oferă un alt exemplu potrivit căruia amenințările la adresa sistemelor spațiale americane și aliate sunt reale, serioase și în continuă creștere”.

Generalul Raymond a adăugat că „sistemul rusesc de rachete este capabil să distrugă sateliții pe orbita joasă a Pământului”, numind testul de miercuri „o dovadă suplimentară a pledoariei ipocrită a Rusiei pentru propuneri de control al armelor în spațiu destinate să restricționeze capacitățile Statelor Unite, fără a avea clar intenția de a suspenda programele lor de arme contra-spațiale”.

Armele anti-satelit rusești și chineze au fost citate drept unul dintre motivele pentru care Statele Unite au avut nevoie de o branșă militară spațială, ceea ce a determinat crearea Forței Spațiale pe care o conduce acum Raymond.

Sateliții americani joacă un rol crucial în domenii multiple, de la navigație, la țintirea armelor și colectarea informațiilor, inclusiv urmărirea programelor de arme nucleare din Coreea de Nord și monitorizarea activităților militare rusești și chineze.

Există o îngrijorare crescândă cu privire la capacitatea din ce în ce mai mare a Beijingului și a Moscovei de a viza sateliții americani.

Comandamentul spațial a declarat că cel mai recent test rus vine „în urma testelor pe orbită ale Rusiei evidențiate de Statele Unite în februarie, respectiv COSMOS 2542 și COSMOS 2543”.

Cu toate acestea, în ciuda acestor tensiuni în creștere, Statele Unite și Rusia au putut colabora în chestiuni spațiale. Un un astronaut al NASA s-a alăturat cosmonauților ruși în misiune la Stația Spațială Internațională, la începutul acestei luni.